Mosselen met kerriesaus

Dit recept komt uit het kookboek Vurrukkulluk (2015) van Ronald Giphart & Mascha Lammes.

De Franse streek Seine Maritime is een wat boertig en bonkig gebied zonder veel oh-la-la. Het gebied is wel een van de mooiste kuststreken van de wereld met imposante hoge krijtrotsen. Ook kun je er veel schaaldieren eten, onder andere ‘moules au curry’. We hebben onze eigen variant gemaakt en die is eigenlijk lekkerder dan het origineel, vinden wij, maar wij bieden dan weer geen uitzicht op krijtrotsen.

Voor 4 personen

Bereidingstijd: ± 40 minuten

INGREDIËNTEN

  • 1 el zout
  • 2 kg mosselen
  • 250 ml droge witte wijn
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 stengel citroengras, gekneusd
  • 2 el boter
  • 1 el bloem
  • 125 ml zure room
  • 2 eidooiers
  • 1 el kerrie
  • 2 el bieslook, fijngesneden

BEREIDINGSWIJZE

Laat de wasbak vol koud water lopen, voeg een eetlepel zout toe en doe alle mosselen erin. Laat ze ongeveer 5 minuten rusten. Check vervolgens elke mossel. Mosselen die heel en dicht zijn mogen door, haal eventuele draden of andere viezigheid weg. Mosselen die kapot zijn moeten weg. Als een mossel blijft openstaan kun je de schelpen tegen elkaar aan drukken en als hij zich alsnog sluit, is hij eetbaar. Als hij blijft openstaan moet je hem weggooien.

Schenk de wijn in een grote (mossel)pan, voeg de knoflook, de helft van de ui en het citroengras toe en breng aan de kook. Voeg dan de mosselen toe, doe het deksel op de pan en laat de mosselen in ongeveer 8 minuten gaar koken, schud ze tussendoor even om. Bewaar 300 mi van het kookvocht en zet de mosselen met deksel op de pan weg.

Smelt de boter in een pan en fruit de rest van de ui glazig. Voeg dan de bloem toe, roer goed en bak 3 minuten mee. Schenk het kookvocht van de mosselen erbij, roer goed door en laat 4 minuten zachtjes pruttelen. Meng in een kom de zure room met de eidooiers en kerrie en schep dit voorzichtig door de saus. Laat alles even goed warm worden maar laat de saus niet koken want dan kan hij gaan schiften. Voeg ten slotte de bieslook toe. Schep de warme mosselen in een grote schaal en schenk de kerriesaus eroverheen. Eet de mosselen met stokbrood of frietjes.