Na je veertigste krijg je er niets meer vanaf

Algemeen Dagblad, 20 september 2005

Wie dacht dat alleen vrouwen zich zorgen maken over hun gewicht, zit er dik naast. Sommige vreetziektes zijn net zo populair onder vrouwen als onder mannen. Zo is er een ziekte die B.E.D. heet, Binge Eating Disorder, de vraatbuistoornis, oftewel schransen zonder kotsen.

Dit las ik zondag in NRC Handelsblad, op een fotoset in Culemborg. Samen met collega’s Martin Bril en Bart Chabot had ik me laten strikken voor een mode-reportage in Rails, als opmaat voor onze naderende theatershow. We werden gekleed in kekke lappen, strakke broeken en bijpassende accessoires. Een styliste had letterlijk een vrachtwagen met kleren bij zich.

“Jézus, Ronald, je bent te dik,” merkte Bril op, toen hij me in mijn onderbroek zag staan wachten op een pak van Hans Ubbink. Zelf ziet Bril eruit als een badkamerradiator. Hierna nam Bart Chabot me apart. Geen grammetje teveel, die Chabot, iets wat van zijn oude kompaan Herman Brood niet gezegd kon worden. “Waarschuwing: na je veertigste krijg je er niets meer vanaf,” zei Bart grotebroerlijk, wijzend op mijn riem van vlees.

“Nee hoor, je bent niet te dik,” zei de styliste even later weifelend, toen ik – krampachtig mijn buik onder mijn hart zuigend – een broek probeerde te passen. “Het pak is misschien te klein.” Als iemand zoiets zegt, weet je dat je je zorgen moet gaan maken.