New York cheesecake

Dit recept komt uit het kookboek Vurrukkulluk (2015) van Ronald Giphart & Mascha Lammes.

Er zijn gerechten waartegen je lang weerzin kunt voelen. Bij ons was cheesecake een ’tarta non grata’, want het leek ons meer een soort zoete quiche dan een aangenaam gebakje. Tot een van ons zich toch liet verleiden. Het bleek een domme vergissing daar zo lang mee te hebben gewacht. De cheese is een neutrale roomkaas en dat gaat prima met zoetigheid. We hebben inmiddels al jaren deze eigen variant.

Voor 4 personen

Bereidingstijd: ± 2 uur en 10 minuten (waarvan 50 minuten bakken en 1 uur in koelkast)

INGREDIËNTEN

  • 100 g boter + extra om blik in te vetten
  • 15 digestive koekjes, verkruimeld
  • 400 g roomkaas (bijvoorbeeld Mon Chou), op kamertemperatuur
  • 240 g witte basterdsuiker
  • 3 el gembersiroop
  • 3 el bloem
  • flinke snuf zout
  • rasp van 1 citroen
  • 2 el citroensap
  • 1 vanillestokje, opengesneden en zaadjes eruit geschraapt
  • 3 eieren + 1 eidooier
  • 125 ml crème fraîche

BEREIDINGSWIJZE

Bekleed de bodem van een springvorm als volgt met bakpapier: haal de bodem los, doe er ruim bakpapier overheen en klik de ring weer vast. Het bakpapier zal er nu wat uit steken maar dit voorkomt het lekken van de vulling. Vet de binnenkant van de ring in met wat boter.

Smelt de boter in een pan zonder dat hij bruin wordt en meng hem door de koekkruimels. Verdeel het mengsel over de bodem en druk het stevig aan. Zet het bakblik vervolgens in de koelkast om goed af te koelen.

Verwarm de oven voor op 240 °C.

Klop in een ruime kom de roomkaas met een vork smeuïg, voeg dan al roerend de basterdsuiker, gembersiroop, bloem en het zout toe. Vervolgens kunnen de citroenrasp, het citroensap en vanillezaad erbij. Als alles goed gemengd is klop je de eieren en de eidooier een voor een door het beslag. Roer als laatste de crème fraîche erdoor. Haal het bakblik uit de koelkast en schenk het beslag over de koekbodem. Schuif de taart voorzichtig in de oven. Bak hem 10 minuten, zet de oven vervolgens op 110 °C en bak de taart nog ongeveer 40 minuten totdat hij aan de bovenkant niet of bijna niet meer drilt, de baktijd verschilt per oven. Haal de taart uit de oven, laat hem afkoelen en zet hem dan nog minstens 1 uur (maar liever een nacht) in de koelkast, koud is hij echt het allerlekkerst.