Opbollingen

Kijk Magazine 2018, nummer 6

Met vrienden zat ik op een terras toen voor ons twee vrouwen stilhielden om een praatje met elkaar te maken. Een van hen had een witte coltrui met, zoals het eufemistisch wordt genoemd, een goed gevulde boezem. Het was moeilijk niet naar haar te kijken. Nadat ik had vastgesteld hoe welgevormd haar borsten waren, keek ik opzij naar mijn vrienden, volwassen mannen, die allen apathisch naar haar opkeken.

“Jullie zouden jezelf eens moeten zien”, zei ik tegen hen. Een grapje, want ik had er zelf net zo hard aan meegedaan. Thuis vroeg ik me af wat het toch is dat mannen graag naar opbollingen in truitjes staren. Hoort het vergapen aan borsten bij onze cultuur of worden borsten door mannen overal op aarde aantrekkelijk gevonden? Zijn andere apensoorten ook zo ge├»nteresseerd in pronte vrouwentorso’s?

Mensen zijn de enige zoogdieren waarbij borsten een seksuele rol spelen. Wij zijn ook de enige diersoort waar de mannetjes gefascineerd zijn door tepels en het vlees eromheen. Een stier raakt niet hitsig van welgevormde uiers, maar mensenmannen kunnen zich verlustigen aan een goed decollet├ę. Of… Is dat eigenlijk wel zo?

In 1951 werd er onderzoek gedaan onder 191 culturen. In slechts dertien daarvan waren ‘borsten’ voor mannen erg belangrijk en van die dertien waren er negen die ‘grote borsten’ prefereerden boven kleinere (de andere vier hadden een voorkeur voor lang, puntig of rechtopstaand). Ook in culturen waar borsten minder belangrijk worden gevonden, maken ze vaak wel onderdeel uit van seksuele handelingen, hoewel er ook volkeren zijn waarbij borsten geen enkele rol spelen tijdens de seks.

Dat dorstige baby’s dol zijn op goed gevulde borsten is makkelijk voor te stellen, maar waarom die voorliefde bij mannen is blijven bestaan, is onderwerp van debat. Een theorie zegt dat als vrouwen borstvoeding geven zij een lekker hersenstofje aanmaken dat ervoor zorgt dat ze zich concentreren op het wezentje dat aan het sabbelen is. Het mechanisme zorgt ervoor dat dit hormoon ook door het vrouwelijke lijf pompt als volwassen mannen aan hun borsten zitten, mannen die daarop door de vrouwen worden getrakteerd op aandacht en liefde. Borsten zouden voor mannen dus handige aan/uit-knoppen zijn (wetenschappers spreken van de nipple-oxytocin bonding loop). Overigens zijn vrouwen van deze aandacht voor hun borsten in principe wel gediend, mits op de juiste momenten. Uit onderzoek bleek dat 82 procent van de vrouwen tijdens het minnespel mannelijke borst-attenties weet te waarderen en dat 60 procent er zelfs expliciet naar verlangt. In andere situaties zijn vrouwen minder gecharmeerd van alle aandacht, bijvoorbeeld als ze voor een terras een praatje maken.