Pegging

Kijk Magazine 2015, nummer 6

Twee maanden geleden riep ik lezers op mij te voeden met bijzondere termen uit de fascinerende wereld van de menselijke seksualiteit. Luc Lievin kwam met het begrip pegging, een woord dat mij niets zei, en met mij neem ik aan 99,9 procent van alle Nederlanders.

Voor ik het begrip opzocht, schreef ik op wat ik dacht dat het woord betekende. Peg zou te maken kunnen hebben met zangeres Peggy Lee, die haar bekendheid mede te danken had aan het nummer ‘Is that all there is?’ Pegging zou een variant kunnen zijn op begging, oftewel bedelen. Wellicht betekende pegging dan zoiets als ‘vragen om meer’. Ik zat er goed naast.

Pegging is de handeling waarbij het achterwerk van een man wordt gepenetreerd met een voorbindpenis of vibrator (een peg is een puntig stuk hout). Zo leren we nog eens wat. Het woord is in Amerika algemeen bekend en bij ons in het geheel niet, wat wellicht iets zegt over een lichte Amerikaanse voorkeur voor deze vorm van het minnespel.

Overigens is pegging als handeling niet nieuw; al uit de middeleeuwen zijn er speelse verwijzingen bekend naar mannen die in hun achterste voorwerpen moesten ontvangen. Het woord bestaat echter pas sinds 2001, toen een Amerikaanse schrijver een wedstrijd uitriep om een geschikte term voor deze aberratie te bedenken. Hij deed dit omdat in de praktijk veel lieden zich overgaven aan deze vorm van vrijetijdsbesteding, maar niemand er een woord voor wist.

Bijzonder vermakelijk is dat de omschrijvingen op Wikipedia van pegging in verschillende talen nogal van elkaar afwijken. In het Nederlands staat er een vrij summiere beschrijving, net als in het Duits. In het Spaans wijdt men al wat meer uit, waarbij er speciale aandacht is voor placer psicológico, oftewel het psychologische plezier dat anale penetratie moet geven voor zowel de ontvangende partij (de man) als de uitdelende partij (de vrouw). De Zweedse Wikipedia-pagina over pegging is redelijk omvangrijk, met extra aandacht voor hälsorisker, oftewel de gezondheidsrisico’s. De sluitspier kan gevaar lopen, maar een goed glijmiddel is daarvoor een oplossing. Al zorgt dat weer voor het gevaar van vacuüm trekken (man, man, er komt wat bij kijken). Zo op het oog hebben Italianen de ruimste omschrijving van pegging, met zelfs een uitgebreide verwijzing naar de handeling in moderne films. Zo wordt er in de Hollywoodproductie Myra Breckinridge (met sterren als Mae West, Raquel Welch en Farrah Fawcett) al gepeggingd dat het een aard heeft. In 1970; ver voor de uitvinding van het woord dus.