Pierogi

Dit recept komt uit kookboek De wereld thuis (2020).

Soort gerecht: lunch- en voorgerecht (v)

Land van herkomst: Polen

Aantal personen: 4 (voor 12 stuks)

Bereidingstijd: 1½ uur

Deze Poolse pasteitjes zijn favoriet bij Ronald. Overal waar hij in het land komt en ze tegenkomt op de kaart bestelt hij ze. Nu zijn de pierogi in de Nederlandse horeca een vrij zeldzame verschijning dus ben ik gaan zoeken naar de receptuur. Als ik Ronald echt gunstig wil stemmen, maak ik ze thuis voor hem.

INGREDIËNTEN:

  • ½ bosje bieslook, fijngesneden
  • 50 g crème fraîche

VOOR HET DEEG

  • 400 g bloem
  • 20 g boter, op kamertemperatuur
  • 1 ei
  • 125 ml lauwwarm water

VOOR DE VULLING

  • 1 klontje boter
  • 1 grote witte ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 500 g aardappelen, geschild en gekookt
  • 300 g hüttenkäse
  • peper en zout
  • klont boter
  • handje geraspte kaas

BEREIDINGSWIJZE:

Doe voor het deeg de bloem, de boter, het ei en het water in een ruime kom en roer goed door elkaar. Kneed het deeg op een bebloemd werkvlak in 10 minuten tot een soepel deeg. Wikkel het deeg in huishoudfolie en leg in de koelkast.

Smelt voor de vulling de boter in een koekenpan en fruit op laag vuur de ui en de knoflook ongeveer 4 minuten. Laat dit afkoelen.

Stamp de aardappelen fijn en voeg de ui en de hüttenkäse toe. Meng goed door elkaar en breng op smaak met peper en zout.

Haal het deeg uit de koelkast en snijd het in twee gelijke delen. Rol het eerste deel heel dun uit en druk met een glas of koekring, met een diameter van ongeveer 10 centimeter zes rondjes uit.

Leg op elke rondje een flinke eetlepel van de vulling, vouw het deeg dubbel en druk goed dicht. Herhaal dit met het tweede deel van het deeg.

Breng een ruime pan met water aan de kook en kook hier de deegflapjes, per drie, in ongeveer 5 minuten gaar, ze komen dan vanzelf boven drijven. Laat ze uitlekken en leg ze op een groot bord.

Smelt de boter in een koekenpan en bak de pierogi aan beide kanten goudbruin.

Garneer de pierogi met wat geraspte kaas, de bieslook en een flinke dot crème fraîche.