Pikhouweel

Kijk Magazine november 1998, nummer 11

Titel in [Ten Liefde, 2001: De Weetjesquiz

Om de twee maanden krijg ik een erg leuk pakketje van KIJK in mijn bus, en ik kan wel zeggen: dan gaat de vlag uit bij huize Giphart. De redactie verzamelt namelijk speciaal voor mij allerhande kleine, leuke, stoute, spannende, maffe, rare en totaal geschifte wetenschappelijke berichtjes over liefde & sexualiteit. Als inspiratie voor mijn column (en ook gewoon omdat het leuk is om stoute, spannende, maffe, rare en totaal geschifte wetenschappelijke berichtjes over liefde & sexualiteit te verzamelen).

Nu zijn veel van deze geinige weetjes te klein om er een heel stuk aan te wijden, maar aan de andere kant zou het ook kostelijke zonde zijn om zoveel heerlijks ongebruikt te laten. Dit is het plan voor vanavond: mijn gordijnen gesloten, voordeur op slot, een paar lekkere Franse kaasjes op tafel, een fruitig flesje rosé aan het chambreren, sfeervolle muziek uit mijn boxen, mijn vriendin en ik makkelijke kleren aan en hopla, daar gaan we: lezen!

“Wist jij dat bijlen en steekwapens uit het Stenen Tijdperk waarschijnlijk niet bedoeld waren om te gebruiken, maar om vrouwen te imponeren?” vraag ik, mijn eerste berichtje voorlezend. Mijn vriendin zegt “Hmmm?” en ik leg uit dat wetenschappers zich er altijd over verbaasd hebben dat bijlen uit die tijd zo perfect symmetrisch en verfijnd waren, terwijl je voor het open hakken van een dood beest aan één scherp randje genoeg hebt. Mooie wapens, is nu het antwoord, zouden een voorbeeld kunnen zijn van sexual display, ofwel het laten zien wat je in huis hebt. Zoals pauwen met hun veren pronken, zo zou de prehistorische man met zijn fraaie pikhouweel vrouwen proberen te verleiden De beste steenbewerker kreeg wellicht het mooiste meisje.

Urenlang spijkerhard

“En wist jij dat als je uitgaat en je zin hebt om iemand te versieren, de kans dat dit lukt groter is wanneer je geen deodorant onder je oksels hebt gespoten?” brengt mijn vriendin de stand op 1-1. Ze vertelt dat onder je oksels een stof wordt aangemaakt die androstenone heet en die opwindend is voor de andere sexe. Mocht je ondanks deze androstenone toch onverrichterzake thuiskomen, dan kun je altijd nog chocolade eten, gaat mijn vriendin verder, want daar zit phenylethylamine in, een stofje dat een sexplekje in de hersenen stimuleert. En de echte die-hards kunnen zich te buiten gaan aan het stofje yohimbine, dat gevonden wordt in de stam van een Afrikaanse boom. Tien miligram is genoeg om urenlang een spijkerharde erectie te krijgen. “Overigens wel een waarschuwing,” besluit mijn vriendin, “want een man die 10 mg een beetje karig vond en zich met 1800 mg injecteerde, ligt nu in een coma. Neem dus niet te veel“.

Vijf heerlijke kwartieren later staat het 15-14 voor mijn vriendin; we hebben het gehad over hermafrodieten (mannen met een spleetje of vrouwen met een plasser), over versieren door middel van hypnose, over de invloed van zonlicht op verliefde stellen, over een vis die van geslacht kan veranderen als het hem/haar zo uitkomt, enzovoort. Ik sta klaar om weer gelijk te maken, als mijn vriendin een verpletterend punt scoort. Ze resumeert kortademig een berichtje uit het Engelse blad Focus.

“Weet jij hoe vaak een man kan klaarkomen per nacht?” vraagt ze dreigend en bijna verwijtend. Ik gok op vijf keer, omdat ik dat aantal ergens in de Steentijd een keer heb gehaald (waar ik nog steeds astmatisch van ben). “Fout!” roept mijn vriendin. “Jongens tussen de zestien en twintig jaar kunnen gemiddeld vijf keer per uur klaarkomen en, als ze het volhouden, moet het ze lukken per nacht twintig orgasmes te halen!” Ze glimlacht er gemeen bij, mijn vriendin.

“Twintig keer?” vraag ik aarzelend. Onbeperkt klaarkomen. Mijn vriendin legt uit dat er die twintigste keer niet heel veel zaad meer tevoorschijn komt. Overigens kunnen jongens van die leeftijd per dag zo’n tien keer masturberen, als ze zouden willen (waarbij ik me afvraag wanneer ze dan de KIJK lezen). Mannen van mijn extreem jonge leeftijd (32) kunnen gemiddeld heus echt nog wel een paar keer per nacht klaarkomen (ik word al moe van de gedachte), maar mannen ouder dan vijftig moeten na ieder orgasme gemiddeld achtenveertig uur wachten.

“En vrouwen?” wil ik weten. Wederom lacht mijn vriendin gemeen. “In principe kunnen vrouwen onbeperkt klaarkomen, zo vaak en zoveel als ze zichzelf toestaan, maar onderzoek heeft uitgewezen dat twintig tot vijfentwintig keer per nacht toch wel het maximum is. Dus, Ronald…”

“Je moet niet allesgeloven wat de wetenschap beweert,” zeg ik. “En daarbij: wetenschap betekent dat onderzoeksresultaten herhaalbaar zijn.”

“We zouden dat onderzoek uit Focus dus eigenlijk moeten verifiëren?” stelt mijn vriendin voor. En bij een stand van 15-14 staken we onze KIJK-Weetjesquiz en gaan we over op een andere wedstrijd. Mijn vriendin wint uiteindelijk met 4-1.