Pitabroodjes

Dit recept komt uit kookboek De wereld thuis (2020).

Soort gerecht: Brood (v)

Land van herkomst: Midden-Oosten

Aantal personen: 4 (voor 8 pitabroodjes)

Bereidingstijd: 1 ½ uur (waarvan 1 uur rijzen)

Wij zijn thuis grootverbruikers van pitabroodjes. We zijn dol op het klassieke broodje shoarma, maar we eten de broodjes ook met falafel en stoofvlees. Een vegetarische variant met labneh, avocado en rauwkost serveren we vaak als lunch. Mijn favoriete ontbijt is er een met kaas en sambal badjak uit het tostiapparaat. Tuurlijk is het makkelijk om ze kant-en-klaar te kopen maar het loont de moeite om dit eenvoudige recept te maken, want zo zijn ze echt lekkerder dan de prefab!

INGREDIËNTEN:

  • 250 g bloem
  • 5 g zout
  • 1 zakje instantgist (7 g)
  • 160 ml koud water
  • 2 tl zonnebloemolie, plus wat extra

BEREIDINGSWIJZE:

Doe de bloem in een ruime kom. Strooi aan de ene kant van de kom het zout en aan de andere kant de gist. Schenk het water en de olie erbij. Roer tot het een geheel is.

Kneed dit deeg op een bebloemd werkvlak in 10 minuten zacht en soepel. Doe het deeg in een met olie ingevette kom en laat afgedekt met een theedoek op kamertemperatuur zeker 1 uur rijzen of totdat het in omvang is verdubbeld.

Verwarm de oven voor op 220° C. Zet er een ovenplaat in.

Duw op een bebloemd werkvlak de lucht uit het deeg en verdeel het in acht bolletjes. Druk de bolletjes plat tot de grootte van een pitabroodje en wentel aan beide kanten door de bloem.

Haal de hete ovenplaat uit de oven en leg hier de pitabroodjes op (doe dit in twee keer, dek de ‘wachtende’ broodjes af).

Bak de broodjes 10 minuten of totdat ze opbollen en lichtbruin zijn.