Platte humor

Kijk Magazine 2010, nummer 1

Al zappend viel ik in een ontmoeting tussen Ruby Wax en onze eigen humoremigrant Hans Teeuwen. Wax zei dat de vrouwen na afloop van Hans’ voorstellingen zeker wel stonden te dringen. “Nee, dat is bij rock-‘n-roll”, antwoordde Teeuwen. “Ik doe stand-up comedy en dan maak je dat soort dingen nooit mee.” Vreemd, want er is een directe lijn tussen ‘humor’ en ‘seksuele aantrekkelijkheid’.

Volgens Amerikaans onderzoek vinden vrouwen GSOH (Good Sense Of Humor) een zeer belangrijke eigenschap voor mannen. Natuurlijk vallen de dames aanvankelijk op zaken als uiterlijk, stem en geur; maar een grappige man heeft vele streepjes voor op humorloze seksegenoten. Zo bleek maar weer eens in het onlangs verschenen boek Why women have sex van de psychologen Cindy Meston en David Buss. Daarin komt naar voren dat er twee karaktertrekken zijn die vrouwen seksueel zeer aantrekkelijk vinden: humor en zelfvertrouwen. Wie een grap of een spitsvondige opmerking maakt, zorgt voor een betere sfeer, en vooral vrouwen zijn erg sfeergevoelig. Als vrouwen foto’s van mannen zien terwijl ze aangename muziek horen, zullen zij de mannen over het algemeen geiler vinden dan als zij foto’s van exact dezelfde mannen zien terwijl er een nummer opstaat van hardcore death metal. Hoe knap een man wordt gevonden, hangt dus niet alleen af van zijn verschijning. Vrouwen vallen, volgens Meston en Buss, eerder op dansleraren en masseurs (die hen een goed gevoel geven) dan op belastinginspecteurs en parkeerwachters. Mannen die mensen laten lachen staan sociaal helemáál hoog in aanzien. Zij tonen de wereld dat zij intelligent zijn en makkelijk in de omgang. Dat ze durf hebben en zelfverzekerd zijn. Want een grap maken in het openbaar… is niet zonder gevaar. Weinig dingen zijn zo’n afknapper voor een vrouw als een mislukte witz van een (potentiële) minnaar.

Ooit interviewde ik de actrice Carice van H. die vertelde dat een vriendje tijdens een etentje ooit een grapje maakte waar niemand om moest lachen. Ze was op slag niet meer verliefd op hem. Om grappen te maken, heb je zelfvertrouwen nodig – en laten vrouwen juist dát nu de meest sexy karaktereigenschap vinden (daarnaast hebben mannen die hoog scoren op de Schaal van Zelfvertrouwen gemiddeld een hoger inkomen dan mannen die laag scoren, maar dit terzijde).

Onderzoek laat verder zien dat mannen met zelfvertrouwen geen schroom hebben om op aantrekkelijke vrouwen af te stappen, ook als ze zelf fysiek onappetijtelijk zijn. Humor is daarbij hét middel om hun zelfvertrouwen te etaleren. En daarom zijn zoveel lelijke mannen cabaretier of stand-up comedian, denk ik. Of dit ook geldt voor Hans Teeuwen, kan ik niet beoordelen. Feit is dat hij na afloop van zijn theatershow in Leicester in zijn kleedkamer bezoek kreeg van drie knappe Engelse meisjes (oké, gestuurd door Ruby Wax, maar dat doet er nu niet toe). “Leg jullie kleren maar in die hoek!”, riep Hans zijn vrouwelijke fans bemoedigend toe, waarna hij er aan toevoegde: “Hadden jullie zelf al een volgorde in gedachte, of laten jullie dat aan mij over?” Aandoenlijk was de opgewonden lach van de meisjes. Zelden zagen ze zoveel zelfvertrouwen van dichtbij.