Poterne Restaurant

Uit: TopSpots De Veertig euro club [Jan Bartelsman, november 2019]

In 1914 werd in het plaatsje Zuidoostbeemster aan de Nekkerweg een groot militair fort gebouwd, bedoeld om Amsterdam te kunnen beschermen tegen buitenlandse vijanden. In de decennia erna deed het gebouw onder andere dienst als gevangenis. In 2012 werd het immense gebouw -inmiddels opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco – verbouwd tot bescheider eco chique hotel, wellness-resort en restaurant.

Bij het restaurant melden we ons op een zaterdagavond in de nazomer ongewis wat we ervan mogen verwachten. Het restaurant heet Poterne, een oud woord dat ‘geheime poort’ of ‘verborgen verbinding tussen twee delen van een vestiging’ betekent. Een goed gekozen naam, want niet alleen zitten we fraai tussen oude bogen (interieurschrijvers spreken dan van een karakteristieke sfeer), het hele restaurant ademt de sfeer van een Geheimtip.

We maken kennis met chef Paul de Graaf en sommelier Guido Colijn, die zich storten op een aangenaam diner en dito wijnarrangement. We krijgen in bieten gemarineerde zeeduivel en gefrituurde oester, een perfect bereide grietfilet met in bruine boter gebakken knolselderij, daarna een stukje boerderijkip met eendenlever en truffel en als hoofdgerecht een mooi huwelijk van bavette en kalfszwezerik in een jus van gerookte bosui. Dit alles begeleid door uitstekende wijnen. Nooit vermoed dat wellness zo aangenaam kon zijn!

Info

Openingstijden: Dagelijks 10.00 – 22.00 uur

Keuken(s): Internationaal

Chef: Paul de Graaf

Sommelier: Guido Colijn

Bijzonderheden: Terras, hotelkamers aanwezig, QL Hotels & Restaurants.

Contact

Nekkerweg 24

1461 LC Zuidoostbeemster

t: 0299 – 682 200

e: info@Fortresortbeemster.nl

w: www.Fortresortbeemster.nl