Pulled chicken

Dit recept komt uit kookboek De wereld thuis (2020).

Soort gerecht: lunch of hoofdgerecht

Land van herkomst: Libanon

Aantal personen: 4

Bereidingstijd: 2 uur (waarvan 1 ½ uur stoven)

Een van onze favoriete kookboeken is TLV van Jigal Krant. Naast de smakelijke teksten en likkebaardend lekkere fotografie zijn de recepten zo ontzettend lekker! De kinderen vragen het meest om de pulled chicken. Dit is onze variant. Fijn onderdeel van dit recept is het zachte kippenvlees van de botjes plukken. Wij eten de kip het liefst op een pitabroodje met avocado en een frisse knoflooksaus. Hup Jigal!

INGREDIËNTEN:

  • plantaardige olie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl foelie
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 2 tl kerrie
  • 2 tl harissa
  • 2 el tomatenpuree
  • 3 el wittewijnazijn
  • 2 tl dadelstroop
  • 150 ml water
  • 4 kippenpoten

VOOR DE KNOFLOOKSAUS

  • 4 el mayonaise
  • 2 el Griekse yoghurt
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • zwarte peper
  • 1 el citroensap

VOOR DE BROODJES

  • 4 pitabroodjes
  • 2 avocado’s, geprakt
  • 1 komkommer, in kleine blokjes gesneden

BEREIDINGSWIJZE:

Verhit de olie in een braadpan en fruit hierin de ui en de knoflook ongeveer 4 minuten. Voeg de komijnpoeder, de kurkuma, de foelie, de paprikapoeder, de kerrie, de harissa, de tomatenpuree, de wittewijnazijn, de dadelstroop en het water toe en roer goed door. Doe de kippenpoten erbij en laat zeker 1½ uur pruttelen op laag vuur met deksel op de pan. Draai halverwege om. Het vlees moet bijna van de botten vallen.

Haal de kippenpoten eruit en laat even afkoelen zodat je het vlees eraf kunt plukken. Kook ondertussen de saus een beetje in, voeg het kippenvlees weer toe en warm nog even goed door. Voeg naar smaak zout toe.

Maak de knoflooksaus door in een kom de mayonaise, de yoghurt, de knoflook en de peper te mengen. Voeg eventueel wat water of citroensap toe om de saus wat dunner te maken.

Verwarm de pitabroodjes in de oven of in het broodrooster. Snijd ze open en vul eerst met wat avocado en komkommer. Schep er daarna een gulle hoeveelheid pulled chicken op. Eindig met een dot knoflooksaus.