Pyttipana

Eenpansgerecht met aardappeltjes, vlees en ei

Dit recept komt uit kookboek De wereld thuis (2020).

Soort gerecht: hoofdgerecht

Land van herkomst: Scandinavie

Aantal personen: 4

Bereidingstijd: 20 minuten

Pyttipana is een gerecht dat oorspronkelijk gemaakt wordt van restjes, net als onze nasi. Pyttipana betekent letterlijk ‘kleine stukjes in de pan’. Door de oorsprong is er niet echt één recept maar in de meeste pyttipana’s zitten stukjes aardappel, ui en vlees. Voel je dus vrij om er andere ingrediënten aan toe te voegen. De Zweden zijn er gek op, in elke supermarkt ligt het gerecht in verschillende varianten in het vriesvak.

INGREDIËNTEN:

  • boter
  • 1 el plantaardige olie
  • 800 g gekookte aardappelen, in blokjes gesneden
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 300 g gekookte ham, in blokjes gesneden
  • 6 knakworsten, in stukjes gesneden
  • 3 gekookte bietjes, in blokjes gesneden
  • zwarte peper en zout
  • 4 eieren
  • 3 el grofgehakte peterselie

BEREIDINGSWIJZE:

Verhit in een hapjespan of flinke koekenpan een beetje boter met de olie en bak hierin de aardappelblokjes en de ui in ongeveer 10 minuten knapperig. Voeg de ham en knakworst toe en bak deze 3 minuten mee. Je kunt tegelijkertijd ook de bietjes toevoegen, maar wij eten die er meestal los en koud bij. Roer het geheel goed door en breng op smaak met zwarte peper en een beetje zout.

Bak als laatste in een beetje boter de eieren. Verdeel de pyttipanna over vier borden, garneer met wat peterselie en serveer er het gebakken ei bij.