De theatertournee van Giphart en Chabot, met Bril, voert het komende seizoen langs podia door heel Nederland.

Rails 2005 09 Oldenzaal here we come! Het spoorboekje

De theatertournee van Giphart en Chabot, met Bril, voert het komende seizoen langs podia door heel Nederland. Van Den Helder tot Uden, en van Stadskanaal tot Vlissingen. In dit spoorboekje blinkt het schrijverstrio vast vooruit.

LEEUWARDEN, STADSSCHOUWBURG DE HAR (8-12-05) GIPHART: Goutum, Hempens, Lekkum, Miedum, Snakkerburen, Swichum, Teerns, Wirdum, Wijtgaard en stad Leeuwarden zelf: here we come!

DEN HELDER, SCHOUWBURG DE KAMPANJE (9-3-06) GIPHART: Als je in Den Helder bent, is de Randstad niet ver weg. Maar in de Randstad lijkt Den Helder mateloos ver verwijderd.

ALKMAAR, DE VEST (18-5-06) GIPHART: Ooit met Joost Zwagerman opgetreden in een uitverkochte schouwburg. Achthonderd man. De hele familie Zwagerman bij elkaar. Leuke mensen. Fijne collega.

AMSTERDAM, DE KLEINE KOMEDIE (30-1-06 T/M 1-2-06) MEERVAART (26-5-06) GIPHART: En dan zeg ik: Rotterdam. Zonder de stad tekort te willen doen, want Amsterdam is prachtig. Jammer alleen… nou ja. enzovoort.

SCHOUWBURG AMSTELVEEN (31-3-06) GIPHART: Stad met de leukste bibliotheekmedewerkers van Nederland. Vorig jaar voorgelezen in de bibliotheek. Het Nederlands Elftal voetbalde. In de zaal zaten 30 bibliothecaresses en een kapster.

IJMUIDEN/VELSEN, SCHOUWBURG VELSEN (19-1-06) GIPHART: Kop van de Haven, De Meerplaats, Van Es en Waasdorp (van de gelijknamige viswinkel), oftewel de visrestaurants van de stad.

GRONINGEN, DE OOSTERPOORT (8-2-06) GIPHART: Groningen is da bomb. lk zou in Groningen kunnen wonen. Willen wonen misschien wel. Een pied-à-terre in de binnenstad van Groningen.

STADSKANAAL, THEATER GEERT TEIS (30-3-06) GIPHART: De stad van schrijver Ronald Ohlsen. Of zoals hij zelf zegt: ‘De beroemdste Ronald uit Stadskanaal: Koesteren, zo’n titel.

PURMEREND, THEATER DE PURMARYN (3-11-05) GIPHART: In de Purmaryn heb ik jaren geleden voor het eerst Hans Teeuwen zien spelen. Die voorstelling tolt nog na.

HARDENBERG, THEATER DE VOORVEGHTER (6-4-06) GIPHART: De plaats van het befaamde restaurant De Bokkenpruik van topchef Jaap Ishta. Meneer Ishta. hoe laat kunnen we reserveren?

DRACHTEN, SCHOUWBURG DE LAWEI (15-3-06) GIPHART: Ooit op zondagmiddag een ‘kroegentochtlezing’ in Drachten gehad, waarbij schrijvers van kroeg naar kroeg trokken. Iedereen dronken. Carnaval in Friesland.

NIJVERDAL, SPOORTHEATER (16-2-06) GIPHART: Ooit een verhaal geschreven genaamd ‘Een middag in Nijverdal‘. Het dorp heeft een zeer enthousiast literair café. Hartverwarmend. Geestopkikkend.

OLDENZAAL, STADSTHEATER DE BOND (27-1-06) GIPHART: Eh… Oldenzaal. Ja, daar heb ik wel iets over. Eh… nou… Oldenzaal… eh…

DEVENTER, DEVENTER SCHOUWBURG (16-3-06) GIPHART: Lekker stadje, lekkere restaurants, lekkere cafés, lekkere studentenverenigingen, voor één keer in de twee jaar.

APELDOORN, 31 SCHOUWBURG ORPHEUS (9-12-05) GIPHART: Als kind was ik jaloers op Apeldoorn, al las ik dat altijd als Appeldoorn. Dat kwam omdat de Fabeltjeskrant in Apeldoorn werd gemaakt. en niet in Dordrecht, waar ik woonde.

ENSCHEDE, TWENTSE SCHOUWBURG (13-4-06) GIPHART: Dat schaakcafé, ik ben de naam even kwijt, maar dat schaakcafé aan de rand van dat plein, tegenover een of andere snackbar. Daar zitten we dus na de voorstelling.

LEIDEN, LEIDSE SCHOUWBURG (11-05-06) GIPHART: Een soort wereldvreemd Utrecht

GOUDA, DE GOUDSE SCHOUWBURG GIPHART: In Gouda stond ik met Joost Zwagerman één dag in de kleine zaal naast Mini & Maxi in de grote zaal. Een lesje nederigheid: zij stonden daar twee weken lang compleet uitverkocht.

CAPELLE A/D IJSSEL, ISALA THEATER (8-11-05) GIPHART: 52 vierkante kilometer groot, 65.100 inwoners. Lees ik in mijn encyclopedie. O ja, en de bodem bestaat uit rivierklei plus laagveen, wat dat ook mag zijn.

DEN HAAG, DILlGENTlA (19-11-05) GIPHART: Een van mijn meest hilarische optredens heb ik gegeven bij de NVSH in Den Haag. Meer vertel ik niet.

ROTTERDAM, THEATER ZUIDPLEIN (27-4-06) GIPHART: Rotterdam, dat is de Witte de Withstraat. Eerst de Witte Aap, via nog een paar kroegen als een aapje naar Hung Kee, terug naar de Aap en dan naar Bazar.

SPIJKENISSE, THEATER DE STOEP (16-12-05) GIPHART: In Spijkenisse zit een van de leukste culinair/literaire cafés van Nederland. Zo, die zit.

SCHIEDAM, FORTIS THEATER AAN DE SCHIE (23-2-06) GIPHART: Ik hou erg van de Rotterdamse conglomeratie. Een psychiater zou eens lang met me in sessie moeten om te onderzoeken waarom.

OOSTERHOUT, THEATER DE BUSSEL (21-4-06) GIPHART: Uh…

VLISSINGEN, HET ARSENAAL-THEATER (25-11-05) GIPHART: De stad met misschien wel het leukste Filmfestival van Nederland. Aanraders in Vlissingen: de Popeye, Brutus en de Concurrent, misschien wel de leukste kroegen van Zeeland.

BARENDRECHT, HET KRUISPUNT (1-12-05) GIPHART: Op www.barendrecht.nl lees ik dat Barendrecht als slogan heeft: ‘Plaats voor nieuwe ideeën.’ Zo, dat is wervend!

BREDA, CHASSÉ THEATER (24-11-05) GIPHART: Een technicus van het theater aldaar kwam na afloop van mijn show met Zwagerman (Hamerliefde) met een verhaal dat in Ik omhels je… is opgenomen. ‘De scène met de taugé’.

HENDRIK-IDO-AMBACHT, CULTUREEL CENTRUM CASCADE (17-3-06) GIPHART: Hoho, we hebben het eigenlijk over: ‘Hendrik-Ido-Schildmanskinderen-Ambacht met de heerlijkheid van Willem van Duyvenvoorde.’ Of zoiets.

ALPHEN AAN DEN RIJN, THEATER CASTE (26-4-06) GIPHART: De stad met de befaamde ‘Heilige Driehoek’, de devote oostkant van de stad, waar vredig de drie kloosters St. Catharinadal, de Onze Lieve Vrouwe Abdij en de Paulusabdij bijeen liggen. Ik hou van heilige driehoeken.

TIEL, SCHOUWBURG AGNIETENHOF (15-11-05) GIPHART: Van Flipje word ik nog wel eens zwetend wakker. In mijn ergste nachtmerries is Flipje een pedofiele massamoordenaar, die mensen in bessen doet stikken.

WAALWIJK, THEATER DE LEEST (23-3-06) GIPHART: In het programmaboekje van Theater De Leest (goeie naam) is onze show niet ondergebracht onder de noemen cabaret, musical of dans, maar onder: uniek.

CUIJK, SCHOUWBURG (16-11-05) GIPHART: Klinkt goed om uit Cuijk te komen. Waar kom je vandaan? Uit Cuijk. Misschien kunnen we Cuijk als nieuwe krachtterm invoeren. Cuijk, ik sla op mijn vinger.

UDEN, THEATER MARKANT (11-1-06) GIPHART: Gedicht. Ik verwacht heel veel van Uden / Een plaats om gelukkig te zijn / Of te worden / Of kortstondig te zijn / Waar ligt het?

NUENEN, THEATER HET KLOOSTER (10-11-05) GIPHART: Bij deze plaatsnaam moet ik denken aan een grap van Fokke & Sukke. Fokke & Sukke zijn dislectisch. Fokke: ‘Hoi!’ Sukke: ‘Nuenen?

TILBURG, SCHOUWBURG TILBURG (29-11-05) GIPHART: Iedereen zou – al is het maar één keer in zijn leven – een hotelkamer in Tilburg moeten nemen en een avond kroegentochten op de Kleine Heuvel.

EINDHOVEN, STADSSCHOUWBURG (8-5-06) GIPHART: Heb ik een zwak voor. Is die stad in de oorlog gebombardeerd of zo?

PAPENDRECHT, THEATER DE WILLEM (20-1-06) GIPHART: Ja! De Willem. Zo heet het theater. Een school, annex theater. Naar verluidt hebben Herman Brood, Jules Deelder en nog iemand de tent daar helemaal op z’n kop gezet.