Ramen met gemarineerde zalm

Dit recept komt uit kookboek De wereld thuis (2020).

Soort gerecht: soep

Land van herkomst: Japan

Aantal personen: 4

Bereidingstijd: 1 uur, 10 minuten (waarvan 1 uur marineren)

Zoals zoveel Aziatische gerechten is ramen in ons leven gekomen door de televisie. We zagen op Netflix een welhaast fetisjistische documentaire over ramen. Er blijken mensen te zijn van wie het leven totaal beheerst wordt door welk soort noedels en bouillon je moet gebruiken voor de perfecte ramen. Sinds die docu eten wij ook regelmatig de noedelsoep, die ideaal is vanwege de ruime variatie aan ingrediënten. Ramen staat zeker in onze top 20 van favoriete gerechten – maar een fetisj is het nooit geworden.

INGREDIËNTEN:

VOOR DE GEMARINEERDE ZALM

  • 500 g zalmfilet (zonder huid)
  • 50 ml Japanse sojasaus
  • 3 el mirin (Japanse rijstwijn)
  • 3 el rijstazijn
  • stukje gember van 5 cm, geschild en geraspt
  • 2 el sesamzaadjes

VOOR DE BOUILLON

  • 2 liter runderbouillon (van bouillonblokjes)
  • 5 kardemompeulen
  • 4 steranijs
  • stukje gember van 5 cm, in dikke plakken gesneden
  • flinke scheut Japanse sojasaus

VOOR HET GARNITUUR

  • 200 g bimi, in behapbaar formaat gesneden
  • 600 g kant-en-klare udonnoedels
  • 175 g gedopte edamame (sojaboontjes)
  • 2 lente-uitjes, in dunne ringetjes
  • 150 g taugé
  • 150 g oesterzwammen, in behapbaar formaat gesneden
  • 2 zachtgekookte eieren, doormidden gesneden

BEREIDINGSWIJZE:

Snijd de zalm in dunne plakjes. Meng in een kom de sojasaus met de mirin, de rijstazijn, de geraspte gember en de sesamzaadjes. Voeg de zalm toe en laat zeker 1 uur afgedekt marineren in de koelkast.

Breng de runderbouillon aan de kook, voeg de kardemompeulen, de steranijs, de gember en de sojasaus toe. Laat de bouillon een ½ uur zachtjes koken.

Vis de specerijen eruit en zet het vuur hoger. De bouillon moet gloeiendheet worden.

Voeg de bimi en de noedels toe. Laat 2 minuten koken en voeg daarna de andere garnituren toe.

Verdeel over vier kommen. Serveer de zalm er los bij. Die kan naar keuze in de soep worden gedaan of rauw worden gegeten.