Replygirls

De Volkskrant, 10 maart 2012

Laten we het eens over borsten hebben. Of althans over een felle discussie die al een maand of acht de krochten van het internet beheerst. Afgelopen dinsdag berichtte de site Gawker.com, een Amerikaanse variant op GeenStijl, over de doodsbedreigingen die zogenoemde replygirls op YouTube krijgen. Ik had nog nooit van replygirls gehoord, laat staan van de agressieve woede die zij oproepen.

Met YouTube valt geld te verdienen. Hoe vaker een gedownload filmpje wordt aangeklikt, hoe meer degene die het filmpje heeft ingestuurd verdient. Met een poes die een salto maakt of een hond die een zak pingpongballen probeert te naaien vallen duizenden dollars te verdienen.

Nu zijn er lieden – laten we hen slimme jonge zakenvrouwen noemen – die hebben ontdekt hoe zij een graantje kunnen meepikken van het succes van sommige filmpjes. Dit doen zij door een zogenaamde ‘reply’ in te sturen, een filmpje waarin zij commentaar geven op het filmpje. Het komt erop neer dat zij, vaak zittend op hun meisjeskamer, in het kort navertellen waar een filmpje over gaat, en verder niets.

‘Of nou ja, niets. Kenmerk van de reply’s is dat de meisjes slechts gekleed gaan in weinig verhullende shirts, die vooral hun grote borsten goed doen uitkomen. Hun decolletés verdwijnen meestal diep onderin het beeld.

YouTube maakt – net als Google – gebruik van een speciaal algoritme om de populariteit van inzendingen te meten. Wanneer bezoekers saltoënde poezen of hitsige honden aanklikken, poppen rechts van beeld de meest bekeken corresponderende filmpjes op. Heel vaak zijn dit bijdragen van reactiemeisjes. Zodra een filmpje goed wordt bekeken, boezemen direct de volle bloesjes van langharige meisjes op, beelden die blijkbaar niet zijn te weerstaan.

Het zijn de mannen die dan – volgens de wetten van de biologie – geobsedeerd naar die vleesmagneten surfen. Met één muisklik worden de pratende borsten aangeklikt, waarna de inzendster van al dat fraais weer een paar dollarcent rijker is. Als maar genoeg mannen de lokroep van al dat secundair-geslachtskenmerkelijk geweld niet kunnen weerstaan, maakt YouTube aan de eigenaresse van de borsten een leuk bedrag over.

Er zijn meisjes die voor reactiefilmpjes al gauw een paar duizend dollar vangen. Het ultieme antwoordmeisje, de inmiddels blijkbaar wereldberoemde ‘Replygirl’, heeft van haar borsten inmiddels haar beroep gemaakt. Ze mag ze van YouTube niet vertellen hoeveel haar voluptueuze lichaam haar tot nu toe heeft opgeleverd, maar ze kan ervan leven.

De manier waarop zij als tietenparasiet geld verdient, wordt aan alle kanten verguist. Alejandra Gaitan, de 24-jarige Canadese die als ‘Replygirl’ achter haar borsten schuilgaat, en haar collegaatjes worden zo vaak fysiek bedreigd en uitgescholden, dat het bashen van replygirls inmiddels een subgenre op YouTube is.

Gaitan, bijgenaamd ’the Queen of haters’, zei in een reply op een filmpje waarin ze met de dood werd bedreigd: ‘Haters makes me stronger’ (tenminste ik geloof dat ze dat zei, want ik zat eigenlijk alleen naar haar boezem te kijken). Inmiddels heeft YouTube, na petities van de tegenstanders van replymeisjes, aangekondigd te gaan sleutelen aan het algoritme waaraan de babbel borsten hun populariteit te danken hebben – een aankondiging die op internet al ’tittiepocalypse’ wordt genoemd. Het einde voor de borsten lijkt nabij.