Ronald Giphart AD Algemeen Dagblad Ronald Giphart maakt pompoenmuffins van Daves mom

Ronald Giphart maakt pompoenmuffins van Daves mom

AD Magazine, 27 0ktober 2017

Om deze foto’s te kunnen gebruiken, neem contact op met Shody Careman & @careman_fotografie

Het leek zo’n mooi plan: talkshowhost David Letterman zichzelf laten spelen in de verfilming van Gipharts roman Phileine zegt sorry.

Op 11 april jongstleden [2017] overleed op 95-jarige leeftijd Dorothy Mengering (geboren Hofert). Een naam die weinigen iets zal zeggen, maar ze was de moeder van voormalige talkshowhost David Letterman van The Late Show. Zij kreeg in Amerika landelijke bekendheid als ‘Dave’s Mom’. Dorothy Mengering verscheen regelmatig in dat programma om de rol van even wereldwijze als wereldvreemde moeder te spelen. Toen Letterman tijdens de Olympische Spelen van 1994 uitzond vanuit Lillehammer, interviewde Dave’s Mom beroemde sporters en gasten.

Ik heb een beetje een band met haar, want ooit schreef ik een roman waarin haar zoon als personage voorkwam. In Phileine zegt sorry is mijn hoofdpersoon Phileine te gast bij David Letterman en zet ze zijn show op stelten.

Overmoed
In een aanval van jeugdige overmoed besloot ik na verschijning van mijn boek een poging te doen Letterman mijn roman te overhandigen (hoe vaak wordt een Amerikaanse tv-host per slot van rekening vereeuwigd in een Nederlandse roman?), maar dat liep op niets uit. We konden geen kaarten voor de show bemachtigen en zagen Letterman ook niet toevallig in de buurt van het theater waar het programma werd opgenomen.

Maar toen. In een vestiging van boekhandel Barnes & Noble zag ik een kast met gesigneerde boeken. Er stond een titel genaamd Home Cookin’ With Dave’s Mom, een kookboek van Dorothy met een voorwoord van Letterman zelf.

Het door Dorothy gesigneerde boek bevatte alle familieklassiekers van Daves moeder, aangevuld met sappige anekdotes.

Ik schafte het boek direct aan, niet omdat het een kookboek was, maar vanwege de link met een van mijn personages. Jarenlang was het mijn enige kookboek, tot ik besloot een roman over een topkok te schrijven en culinaria gaandeweg mijn verslaving werden.

Toen Phileine zegt sorry in 2003 werd verfilmd, hebben regisseur Robert Jan Westdijk en de producenten vele pogingen gedaan om David Letterman zo gek te krijgen dat hij zichzelf zou spelen. Hij leek daartoe genegen en ons leek het fantastisch als Kim van Kooten in haar rol van Phileine The Late Show zou terroriseren, maar helaas lukten de pogingen niet.

Als schrale troost heb ik toen voor Westdijk een maaltijd bereid uit Home Cookin’ With Dave’s Mom.

Ingrediënten voor 16 stuks, naar een recept van Dave’s Mom

  • 135 g lichte basterdsuiker
  • 60 ml melasse (natuurwinkel of toko. Een alternatief: maple syrup of appelstroop)
  • 120 g ongezouten roomboter, kamertemperatuur
  • 1 ei, geklopt
  • 150 g pompoen, in blokjes, gekookt
  • 230 g bloem
  • 1 tl baking soda
  • 40 g pecannoten, fijngehakt
  • snuf zout

Roer in een beslagkom de suiker, de melasse (de syrup of stroop) en de boter tot een crème. Voeg het ei en de pompoenblokjes toe en meng alles goed door elkaar. Meng in een andere kom de bloem met de baking soda en het zout, en roer dit mengsel door de pompoencrème. Roer de pecannoten luchtig door het beslag. Vul goed ingevette vormpjes halfvol met het beslag. Bak ze 20 minuten in een oven op 190 graden.