Schijf

Foodies, mei 2016

Vorige maand presenteerde het Voedingscentrum de nieuwe Schijf van Vijf. De oude was aan vervanging toe, maar heel veel veranderd was er niet. Frans Kok, emeritus hoogleraar voedingswetenschappen te Wageningen, verwoordde het treffend: “De Schijf van Vijf is een baken in een circuit dat krioelt van de charlatans en eendagsvliegen die boerenkoolsmoothies en kokosolie sexy proberen te maken vanwege financieel gewin.”

De boodschap: laten we vooral niet te veel achter hypes van de voedselindustrie aanhobbelen. Vergeleken met de vorige schijf moeten we nóg meer minderen met vleesproducten en juist niet bezuinigen op noten, eieren en vegetarische voeding. Onze maaltijden dienen we te verorberen in kleinere porties, waarbij we ook nog eens moeten letten op suiker (liever niet), zout (niet te veel) en verzadigd vet (neem het niet).

Een belangrijk verschil met de vorige schijf is dat roomboter en zogenaamde ‘harde margarine’ zijn verdwenen uit de aanbeveling. Vet is helemaal geen boosdoener maar een nuttige bouwstof, mits er wordt gekozen voor zachte en vloeibare vetten (op kokosolie na, want die is juist weer slecht). Natuurlijk zijn de aanbevelingen van de Schijf van Vijf nuttige hulpmiddelen, maar weinigen zullen van de ene dag op de andere hun eetpatroon drastisch veranderen. Toch vond ik het wel een eyeopener en dus hebben we bij mij thuis bedacht ons er meer naar te richten. En dat wilden we doen na een feestelijk Laatste Schijfloos Avondmaal. Ik ben gaan zoeken naar het meest abjecte, meest vette en slechtste gerecht, om ritueel afscheid te nemen van ons schijfloze leven. Via de donutburger (een hamburger op een donut, het bestaat echt), gefrituurde Snicker en Marsen (bestaan ook echt) en poutine (een Canadese variant op onze kapsalon, bestaande uit patat, overgoten met kaasstremsel en vleesjus) kwamen we uit op… salo v shokoladi, oftewel varkensvet met chocola.

Dat gerecht zou ooit zijn ontstaan als 1 aprilgrap, maar wordt inmiddels in de Oekraïne gegeten als de ongezondste en ranzigste snack denkbaar. Voor wie het per se weten wil: salo bestaat uit plakken rauw varkensvet zonder vlees, al vond ik ook varianten waar het spek wordt gebakken of gekookt. De chocolade wordt gesmolten en over het (rauwe) vet gegoten. Ik moet bekennen dat we uiteindelijk tóch kozen voor iets uit de Schijf van Vijf.