Schuiftrompetten

Kijk Magazine januari 1999, nummer 1

Titel in Ten Liefde, 2001: De Purpergekopte Liefdespaling

Voor wie is dit boek bestemd?” vraagt de Groningse uroloog Mels van Driel zich af in de inleiding van zijn boek Het geheime deel – Mannelijke onmacht door de eeuwen heen (De Arbeiderspers, 1997). Zijn antwoord luidt: “Inderdaad, vooral voor heren die minstens de veertig zijn gepasseerd. Om ’s avonds bij de open haard te mijmeren over vroege veroveringen en aangename seksuele ervaringen (‘Ie cinéma erotique intérieure‘), over hun falen en over de dood. Het boek is echter ook bedoeld voor vrouwen, al dan niet teleurgesteld in het voorbijgegane seksuele leven.”

Nu ga ik er even vanuit dat de gemiddelde KIJK lezer (m/v) de veertig nog lang niet is gepasseerd en dat zijn boek volgens Van Driel dus eigenlijk niet voor hem (m/v) is bedoeld. Hoe onwaar! Luister niet naar Van Driel! Het geheime deel is namelijk een erg grappig, ontroerend, leerzaam en leesbaar werk over een ernstig-hilarisch onderwerp: de penis die niet stijf wil worden. Ik mag en wil er hier natuurlijk geen Ster-spot van maken, maar ik denk dat de reclamecode-commissie het vast niet erg vindt als ik achteloos vermeld dat Het geheime deel in iedere goede boekhandel te verkrijgen is.

Pas op: breekbaar!

Van Driel verzamelde voor zijn boek honderden geinige wetenswaardigheden, antropologische gegevens, fraaie anekdotes en verrassende statistische feiten over het reilen en zeilen van het benedenbuikse lubbertuitje van de man (de lul dus). Ook citeert Van Driel veelvuldig uit de top van de wereldliteratuur, en omdat hij een paar passages uit twee van mijn boeken plukt (uit Giph en Het feest der liefde, om wederom geen reclame te maken), heb ik er geen moeite mee om in deze column een kort resumé te geven van enkele hoogtepunten uit Het geheime deel. Zo was ik bijvoorbeeld nogal verbaasd te lezen dat een penis, ondanks het feit dat er geen bot in het lichaamsdeel zit, wel degelijk kan breken. Of liever scheuren. Er is een bepaald standje waarbij de vrouw de man achterstevoren berijdt (don’t try this at home) en waarbij de penis tegen het schaambeen van de vrouw kan dubbelklappen. Dit klappen gaat met een knappend geluid gepaard, weet Van Driel heel beeldend te melden. Vervolgens geeft hij als tip aan vrouwen die verkracht dreigen te worden om te proberen de pik van de aanrander met de hand te breken.

De lengte van de ‘purpergekopte liefdespaling’

(Van Driel geeft een grote opsomming van benamingen voor de penis door de eeuwen heen) levert ander opzienbarend feitenmateriaal op. Inderdaad zouden volgens onderzoek van een Franse legerarts donkere mannen gemiddeld groter zijn geschapen dan lichterkleurige mannen. Ook zou er een “statisch significante relatie” zijn tussen iemands schoenmaat en de lengte van zijn lul (zelf heb ik maat 44, maar nogmaals: ik wil geen reclame maken). Helemaal dol wordt het te lezen dat jongens die aan atletiek doen niet alleen gemiddeld langere plassers hebben, maar ook dikkere. “Bij zwemmers daarentegen,” schrijft Van Driel, “was de penis bij meer dan tachtig procent klein uitgevallen.”

Echt ongeloofwaardig is de wetenschap dat er verband is tussen de lengte van je pik en je politieke voorkeur. De Amerikaanse geleerde Havelock Elliott publiceerde in zijn boek On penises het resultaat van een onderzoek waaruit bleek dat Republikeinen opvallend groter zijn geschapen dan Democraten (met uitzondering van Bill Clinton natuurlijk). Ook binnen de Republikeinse Partij hadden de conservatieven weer fermere schuiftrompetten dan hun gematigde partijgenoten. De hypothese dat mannen met linkse overtuigingen vaker onder de maat zijn, qua penis, bleek in 69,8 procent van de gevallen op waarheid te berusten.

Scheve pik

En wat te denken van het gegeven dat het hoeveelheid zaad die een man loost niet meer dan een zielige twee à vier milliliter bedraagt, mits na 24 tot 36 uur seksuele onthouding? Dit aandoenlijke vingerhoedje is niet te vergelijken met bijvoorbeeld de prestaties van een mannelijk varken: een ‘beer’ weet per keer zo’n halve liter zaad op te hoesten. Ook is het interessant te lezen dat sperma voor een groot gedeelte uit fructose (vruchtensuiker) bestaat, waardoor het een beetje stroperig is (vrouwen met suikerziekte of vrouwen die heftig lijnen zijn bij dezen gewaarschuwd).

De ‘stand’ van de penis is ook zo’n bron van plezier. Slechts tien procent van de erecties staan volkomen verticaal, dus iedere jongen die zich zorgen heeft gemaakt over zijn scheve pik (zoals ik) heeft er onmiddellijk een zorg minder bij: scheve pikken zijn veel normaler dan rechte pikken. Ook leuk: bij ongeveer vijftien tot twintig procent van de jongens is hun erectiehoek 45 graden boven horizontaal (doe-opdracht: pak je geodriehoek!).