Seksdenken

Kijk Magazine 2012, nummer 6

Zeg eens eerlijk: wanneer heb jij voor het laatst aan seks gedacht? Zes seconden geleden? Tien minuten? Gisteren? Vorige week? En ben je een vrouw of een man – dat maakt voor het antwoord namelijk uit. Vaak wordt beweerd dat mannen elke 7 seconden aan seks denken en vrouwen elke 24 uur. Loze kreten, die het grappig doen op internet. Natuurlijk speelt bij veel van onze gedragingen seks een rolletje (welke kleren we aantrekken, of we door onze buik of borst ademen en andere vormen van baltsgedrag), maar dat betekent niet dat we concreet aan seks of seksuele handelingen denken.

Er is veel onderzoek gedaan naar de frequentie waarmee mensen naar het pornotheater in hun hoofd kijken. De betrouwbaarheid van deze onderzoeken is lastig. Soms moesten proefpersonen achteraf schatten hoe vaak ze op een dag aan het edele minnespel hadden gedacht, soms hielden mensen online bij wanneer ze daadwerkelijk dagdroomden over schaamgymnastiek en soms kregen mensen een tellertje mee dat ze konden indrukken bij een gedachte aan vrolijk gerollebol. Hoe dan ook: de claim dat mannen elke 7 seconden aan seks denken slaat nergens op. Dat zou de logica ook tarten, want hoe zou een vent nog kunnen functioneren als hij 8,5 keer per minuut een expliciete thumbnail voor zijn geestesoog kreeg?

Eén onderzoek claimt dat mannen tussen de 18 en 25 gemiddeld 18 keer per dag aan seks denken en vrouwen in dezelfde leeftijdsgroep niet eens zoveel minder: 10 keer. Uit ander onderzoek zou blijken dat vrouwen tussen 27 en 45 jaar meer lustfantasieën hebben dan hun jongere seksegenoten. Dat is opvallend, want vrouwen zijn tussen hun 18de en 26ste veel vruchtbaarder dan in de jaren daarna. En die vruchtbaarheid speelt een belangrijke rol, zo ontdekten weer andere wetenschappers. Vrouwen denken tijdens hun ovulatie bijvoorbeeld significant vaker aan seks dan tijdens hun menstruatie. Op hun drie vruchtbaarste dagen blijken vrouwen zelfs 68 procent meer erotische fantasieën te hebben dan gemiddeld in de hele maand. Ook de focus van de vrouwelijke seksgedachten verandert tijdens die vruchtbaarheidshoogtij.

Gemiddeld spelen bij 25 procent van de heteroseksuele vrouwen andere vrouwen regelmatig een rol in hun seksuele fantasieën (terwijl slechts bij 10 procent van de heteroseksuele mannen andere mannen mee-acteren in hun mentale). Maar tijdens de ovulatie nam de aanwezigheid van mannen in de vrouwelijke seksfantasieën sterk toe. Kortom: stof om over na te denken. Maar niet te veel, want anders ga je – statistisch gezien – over je daggemiddelde heen.