Sexperts

Kijk Magazine 2010, nummer 7

Afgelopen weekend bezocht ik in het kielzog van een collegaschrijver bij toeval een Utrechtse studentenvereniging. Er kwam direct een lange, slungelige jongeman met in zijn gezicht opvlammende puistenkraters op me af. Hij had iets op zijn lever. Waarom ik voor KIJK toch altijd maar over seks schreef, was zijn blaffende vraag. Wat heeft dat nou met wetenschap te maken? Wetenschap gaat over eenvoudige basisvragen. Wat is het? Waar komt het vandaan? Hoe is het ontstaan? Hoe ontwikkelt het zich? Neem bijvoorbeeld een puisterige student. Dat is een individu van de diersoort Homo sapiens. Hij komt uit een baarmoeder en is ontstaan toen een zaadje zich bij een eitje binnendrong. Het zaadje en het eitje waaruit hij ontstond, zijn op hun beurt ook ontsproten uit een geslaagde zaad-eipenetratie. Miljoenen generaties zaadjes en eitjes voor hen hebben zich op die manier weten voort te planten. En de kans is redelijk groot dat het ook de slungelige student lukt om een van zijn miljarden zaadjes succesvol te laten samensmelten met een eitje. Het instrument hiervoor is seks, een van de motoren van de evolutie. Zonder seks kon de vraag waarom ik voor KIJK over seks schrijf niet worden gesteld.

En nu we het toch over dit thema hebben: onlangs mocht ik KIJKs Grote Science Sex Quiz 2010 presenteren. Ongeveer tweehonderd geïnteresseerden mochten vragen beantwoorden die de redactie van dit blad had uitgezocht. Doel: het vinden van De Sexpert 2010, de man of vrouw die het meest weet over dit fascinerende onderwerp. Dit bleek uiteindelijk een rustige, bedaagde onderwijsmedewerker van de Hogeschool Tilburg te zijn, waarmee tevens maar weer eens werd bewezen dat stille wateren diepe gronden kunnen hebben.

Speciaal voor KIJK-lezers zal ik hier een greep uit de vragen herhalen. Er valt geen prijs meer mee te winnen, maar de lijst kan natuurlijk dienen als oefenmateriaal voor KIJKs Grote Science Sex Quiz 2011. Handen bij de knop, hier gaan we.

Hebben vrouwen ook natte dromen?

Is de penis van de mens de grootste van alle primaten?

Is de mens de enige diersoort die plezier beleeft aan anale seks?

Is een eicel met het blote oog te zien?

Betekent peyronie een knik in de erectie?

Schreeuwen nijlpaarden tijdens seks harder dan een opstijgende Boeing 747?

Hebben mannen een G-spot?

Kunnen apen masturberen op plaatjes uit Playgirl?

Wegen de ballen van een blauwe vinvis 70 kilo?

Hebben mussen duizend keer kleinere testikels in de winter, vergeleken met hun testikels in mei?

Is polygamie in meer dan vijftig landen legaal?

Zwemt een zaadcel 15 centimeter in een uur?

Wordt een vrouw symmetrischer wanneer ze aan het ovuleren is?

Hebben zwarte mannen vaker zogenaamde vleeslullen?

Betekent bagpiping dat een man zich bevredigt met de oksel van een partner?

Is sperma licht basisch?

Gaan vrouwen onder de 45 vaker vreemd dan mannen onder de 45?

Is Nederland het derde pornoproducerende land ter wereld?

Schieten sommige mannetjesslakken penissen richting vrouwtjes?

Luidt het antwoord op alle bovenstaande vragen ‘ja’ of ‘nee’?