Solotaboe

Kijk Magazine 2010, nummer 13

Net stond ik voor een keuze: ga ik een column voor KIJK schrijven of even masturberen? Want dat is… Wat?! Wat zei-die? Wat schreef-ie nou…?! In Nederland – en misschien ook in andere landen, want ik hou niet zo goed bij hoe dit in Finland of Hongarije wordt beleefd – denkt men vaak dat alle taboes wel zijn geslecht. O ja? Zou het? Vraag gerust even aan je partner, ouders, kinderen, collega’s, vrienden, medescholieren of grootouders of zij weleens hebben gemasturbeerd, en zo ja wanneer voor het laatst. Antwoord krijg je doorgaans niet en in het gunstigste geval vinden ze je een viezerik of een seksmaniak. Het is vreemd: iedereen doet het of heeft het gedaan (schattingen en onderzoeken lopen uiteen, men houdt het op 90 procent) en toch roept het onderwerp masturbatie altijd weerzin en minachting op. Opmerkelijk is dat er over mannen anders wordt geoordeeld dan over vrouwen. Een man die masturbeert (en 95 procent van de mannen heeft dat voor zijn 21ste gedaan) is al snel ‘een zielige rukker’. Aftrekken heeft een pathetisch imago, wat vreemd is als zoveel mensen het regelmatig doen (51 procent van de mannen trekt zich wekelijks of vaker af). Oudere mannen die wel eens de hand aan zichzelf slaan worden smalend ‘ouwe rukkers’ genoemd. Ter info: van de mannen boven de zeventig doet nog steeds 35 procent dit regelmatig, en daar zitten dus zeker vaders of opa’s van KIJK-lezers tussen.

Voor vrouwen zijn er geen algemene scheldwoorden als het om masturbatie gaat, en dat terwijl zij zéker hun mannetje staan als het om soloseks gaat. Van de vrouwen tussen de 25 en 29 jaar cirkelt 61 procent regelmatig een of meer vingers. Naarmate ze ouder worden neemt dit aantal af, maar nog steeds doen ook veel bejaarde vrouwen hieraan mee. 16 procent van de vrouwen boven de zeventig schept genot in de eigen hand, waar dus ook oma’s of moeders van KIJK-lezers bij zitten. (Wat?! Wat zei-die? Waar had die smeerlap het over?)

En dan de vooroordelen. Te veel masturbatie zou slecht zijn voor de gezondheid. Dit is niet helemaal onzin, maar wel grotendeels. Een zeer, zeer kleine groep mensen masturbeert pathologisch en moet hiervoor worden behandeld. Verreweg de meeste anderen lopen nul risico. Gemiddeldes van drie keer per dag zorgen – zeker bij jongeren – voor geen enkel probleem. Masturbatie zou zijn voor singles en eenzamen. Dit is geen onzin, maar grote onzin. Ook in relaties wordt er ontzettend veel en vaak aan eigen plassers gefriemeld. De schattingen lopen uiteen dat 40 procent tot 72 procent van de mannen-met-partner en 30 procent tot 62 procent van de vrouwen-met-partner regelmatig een privéfeestje zonder gasten heeft. Rukken en vingeren is dus niet alleen voor loners, maar zeker ook voor mensen met een relatie.

Dan is er de gedachte dat masturbatie iets is voor ‘bepaalde mensen’. Dit is de grootste onzin. Katholieken, liberalen, moslims, jongeren, verkeersagenten, gehandicapten, huismoeders, Bekende Nederlanders, socialisten, oude tantes, gereformeerden, ouderen, ooms, vrijgevochten types, schoenverkopers, leraressen, dominees: vrijwel iedereen heeft het ooit gedaan en de meesten doen het nog steeds.

Zo, dit alles geschreven hebbend… is de lust tot aftrekken me inmiddels vergaan. Zul je altijd zien. Had ik het maar niet opgeschreven.