Patat of pannenkoeken?
Mijn kinderen kibbelen regelmatig; niets om ons zorgen over te maken, al erger ik me er enorm aan. Mijn ergernis maakt het voor mijn kinderen alleen maar nóg leuker om gepassioneerd door te ruziën over van wie een bepaald stripboek is, welk programma er wordt gekeken op tv en de vraag of ze zullen voetballen of basketballen op het plein.
Het zal mijn eigen schuld zijn. Ik ben als kind met mijn zussen ook hartstochtelijk verbaal in de clinch geweest over alle mogelijke zinloze onderwerpen.
Bijvoorbeeld over de vraag wat lekkerder was: patat of pannenkoeken. Deze twee traktaties stonden bovenaan onze verlanglijst en als een van ons jarig was mochten we kiezen.
Mij sprak (en spreekt) de magie van een pannenkoek meer tot de verbeelding. Hoe was het mogelijk om van wit poeder en wit vocht zo’n lekker gerecht te maken? Stroop, poedersuiker, spek, kaas… het waren onontbeerlijke ingrediënten.
Mijn zussen kozen meestal voor friet, ik voor pannenkoeken.
Meer dan dertig jaar later voel ik nog steeds een mini-tsunami van speeksel in mijn mond als ik een pannenkoek zie.
Nu vonden mijn zussen en ik ‘uit eten’ in een pannenkoekhuis altijd een feest, maar de lekkerste flensjes maakten mijn vader en moeder toch zelf in ons thuisrestaurant. Mijn moeder was van de klassieke school en bakte crêpes zoals dat volgens de regels moest, mijn vader was veel experimenteler en hij deed rustig slagroom, peper of cacao door zijn beslag (ik weet niet of het door dit ‘Verschil Van Inzicht In Pannenkoekbakken’ kwam, maar uiteindelijk zijn mijn ouders gescheiden).
In ons gezin bakt mijn vrouw de pannenkoeken. Traditioneel, zoals het hoort.
Ik wil me er ook wel eens aan wagen, al heb ik het experimentele van mijn vader (mijn kinderen willen ook altijd eerst even voorproeven voordat ze een van mijn rodebietenflensjes met makreel en avocado op hun bord nemen).
Daarom ben ik zo blij met dit boek van Diana Dubois, die in het verleden al een paar geweldige kookboeken heeft geschreven over de meest uiteenlopende onderwerpen. Het doet mij deugd dat ze in dit boek de rijke, spannende en vrolijke mogelijkheden van de internationale Wereld der Pannenkoeken onderzoekt.
En helemaal prettig is dat ik het verhaal van Sonnie kan voorlezen aan mijn jongste. Want ik hoop hem daarmee de liefde voor de pannenkoek goed in te prenten. Voor als hij later met zijn zus en broer moet kibbelen over de vraag wat nu echt lekkerderderder is.
Eind.
In 1965 verscheen in Suriname voor het eerst een leesboekje met de titel: Sonnie, De weggelopen Roti-Pannenkoek. Het verhaal in dit boekje speelt zich alleen af in Suriname en is geschreven door Meina Fillerup.
Titel voorkant: Sonnie, de weggelopen roti-pannenkoek
Titel achterkant: Sonnie’s Recepten, Bakboek voor de hele familie
Schrijver: Diana Dubois
Illustraties: Diane van Dijk
Titel voorwoord: Patat of pannenkoeken?
Schrijver voorwoord: Ronald Giphart
Omdraaiboek: heeft twee voorkanten
Omslagontwerp: Diana Dubois
Fotografie: Wahdat Abassi
ISBN: 9789075812039
NUR: 280/440
Jaar: november 2008
Druk: 1ste
Uitgever: Dubois
Naar een idee van Meina Fillerup
Redactie: Diane van Dijk/Arie Hordijk
Eindredactie: Jaap Groeneweg
Vormgeving: Zijwit [SvR]
Druk: BalMedia
Pagina’s: 192
Afmetingen: 20,5 x 20,5 x 2,2 mm
Gewicht: 650 gram
Type: Hardcover (gevuld)
Inhoud (Sonnie, de weggelopen roti-pannenkoek):
Inhoud (Sonnie’s Recepten, Bakboek voor de hele familie):
Subtitel: Sonnie’s pannenkoekenboek
Sub subtitel: De allerlekkerste poffers, pannenkoeken, flensjes en poffertjes uit heel de wereld!