Sorrysocialist

De Volkskrant, 12 januari 2011

Heerlijk, de jaren van omroeppolarisatie zijn helemaal terug! Afgelopen maandag ontving VARA-presentator Matthijs van Nieuwkerk bij DWDD de nieuwe gezichten van het gerenoveerde WNL-ontbijtprogramma Ochtendspits. Die club bestaat precies dertig seconden en toch moet alles al op de schop. Men vond de grondtoon van de omroep niet conservatief genoeg, en daarom zijn Joost Eerdmans, Thomas Lepeltak, Arend-Jan Boekestijn, Eric Nordholt, Frits Huffnagels en Willem Vermeend ingehuurd om het nieuws voortaan te duiden door een achteruitkijkspiegel. Volgens De Telegraaf, die het nieuwe presentatieteam zaterdag paginagroot bij de kijkers introduceerde, gaat WNL ‘nu echt recht(s) door zee’.

De foto bij dit artikel oogde als een modern schuttersstuk: zes blakende mannen die elkaar kameraadschappelijk, bijna homo-erotisch, omhelsden. Het nieuwe bestuur van de Nederlandse Vereniging Van Fietsverkopers. De dijkwachters van het waterschap Bennebroek. Het aanbevelingscomité van de stichting ‘Red de draailier’.

Van Nieuwkerk ondervroeg presentator Eerdmans (voorheen LPF) over diens voornemen om negatieve journalistieke berichten over de PVV voortaan tegen te houden, en over zijn bewondering voor Bill O’Reilly, de haatpredikende host van de Amerikaanse rechts populistische zender FoxNews. De agressieve benadering van O’Reilly vond Eerdmans wat te ver gaan, maar dat er iets moet veranderen aan de linkse indoctrinatiemachine genaamd ‘de Publieke Omroep’ stond buiten kijf.

Huffnagels stelde – in zijn rol van nakwakende brulkikker – dat ‘hier’ tegenwoordig alleen maar linkse politici hun zegje mochten doen. Met ‘hier’ bedoelde hij niet alleen DWDD, maar alle zenders. Conservatisme 2.0! Vroeger was alles beter. Toen hadden we Achter het Nieuws en In de Rode Haan – waar socialistische politici volgens Lepeltak vooraf de interviewvragen mochten inzien – en aan de andere kant was er het gezonde volksgevoel van Tros Aktua, gepresenteerd door Wibo van der Linde, de man die invulling gaf aan het begrip beeldvullende televisie (god, ik mis die hufter).

Ik kan me de linkse woede nog herinneren toen Wim Bosboom de overstap maakte van de kleinste (VARA) naar de grootste arbeidersomroep (TROS). Mijn anders zo rustige vader begon als trouw VARA-lid astmatisch met zijn hoofd te schudden wanneer Bosboom in beeld kwam. ‘Overloper!’

Benieuwd of Willem Vermeend ditzelfde lot is beschoren. Van Nieuwkerk vroeg aan de voormalige PvdA-prominent wat hij eigenlijk dééd bij de rechtse zendgemachtigde. ‘Het is goed dat er ook een omroep is voor de middeninkomens, die het ondernemen centraal stelt en die het publieke bestel een beetje opschudt, kortom… leuk dat we er zijn’, antwoordde Vermeend. ‘Ik voel me erg thuis in dit gezelschap.’

‘Hij is voor WNL wat Jort Kelder is voor de VARA’, riep Lepeltak, terwijl Vermeend er minzaam glimlachend bij zat. Zo te zien had hij moeiteloos de rol van token nigger op zich genomen. Dit is een uitdrukking uit de Amerikaanse politiek die slaat op de gewoonte zwarte politici op kandidatenlijsten te zetten om de schijn van racisme te vermijden. Nederlandse equivalenten voor dit begrip zijn alibi-Ali, troeteIturk en excuustruus (als men vrouwen bepaalde functies geeft om niet van seksisme te worden beschuldigd).

En daar kan vanaf deze week, dankzij WNL’s Ochtendspits, dus nog het woord ‘sorrysocialist’ aan worden toegevoegd. Gelukkig dat mijn vader dit, conservatief progressief als hij was, niet meer hoeft mee te maken.