Stootijzer

Kijk Magazine 2016, nummer 6

Deze KIJK gaat over het maken van dingen en dat bracht mij bij een onderwerp waarover ik al een tijdje wil schrijven: de seksmachine. Niet de sex machine die James Brown bedoelde in het nummer Getup (l feel like being a) sex machine, maar letterlijk een mechanisch apparaat dat wordt gebruikt om seksuele gemeenschap of andere erotische activiteiten te simuleren.

Er zijn verschillende soorten, onder te verdelen in twee hoofdcategorieën: (1) elektromotoren die een draaiwiel een pompende beweging laten overbrengen op een liggende staaf met een rubberen dildo aan het uiteinde en (2) een frame waaruit een staande dildo steekt, die mechanisch pulserend omhoog en omlaag beweegt.

Dit soort hulpstukken zijn waarschijnlijk ontwikkeld aan het begin van de twintigste eeuw (de vibrator is veel ouder, maar daarover een volgende keer). Inmiddels zijn er verscheidene professionele modellen op de markt, die via de daarin gespecialiseerde detailhandel kunnen worden besteld. Deze apparaten dragen tot de verbeelding sprekende namen als The Bunny Fucker, die eruitziet als een winkelwagen met een penis; The Toolbox, die oogt als een blauw metalen gereedschapskist waaruit een rode dildo steekt; The Annihilator, die wel iets weg heeft van een harpoen; en The Intruder MK II, een vliegwiel met een erectiemitrailleur.

Dat is allemaal prachtig, maar de échte doe-het-zelver bouwt voor zijn geliefde natuurlijk een eigen variant van een fucking machine. Dat is pas liefde. Op YouTube staan vele instructiefilmpjes van hoe zo’n homemade ding het beste in elkaar kan worden geknutseld. Sommige filmpjes ogen heel professioneel en vereisen een hoge mate van technische vaardigheid, want er komt nogal wat bij kijken om alle mechanieken zo op elkaar af te stemmen dat het stootijzer de perfecte beweging maakt.

Andere exemplaren ogen daarentegen amateuristischer, waarbij het resultaat voornamelijk lijkt op een bezemsteel die met behulp van klittenband en gaffer tape wordt voortbewogen door een kinderfietswiel en een oude binnenband.

Helemaal ontroerd raakte ik toen ik ontdekte dat er zelfs een heus koffietafelboek is gewijd aan het onderwerp: Sex machines, met foto’s en interviews van Timothy Archibald. 25 mannen heeft hij geportretteerd in hun werk-, slaap- of huiskamer, naast het door hen vervaardigde erotische speelgoed. In sommige gevallen stond de vrouw voor wie hun huisvlijt was gemaakt ook op de foto, maar nergens werden de portretten ranzig of pornografisch. Het waren gewoon geweldige afbeeldingen van mannen in hun element, lekker in hun rommelhok, bezig met waarin ze het allerbest zijn: knutselen aan hun hobby.

Hoe je een oude pastamaker een nieuwe carrière kunt geven als hightech-seksmachine… Als dát niet aansluit bij het thema van dit nummer!