Succes

Oude website, 2 november 2000

Ten burele van uitgeverij Podium, Amsterdam

Nou, de ‘lancering’ van deze zijde is een waar succes: we hebben al iets van zeven hits! Kortom, dat was die peperdure investering meer dan waard. Ik heb Janneke S. van Podium maar niet verteld dat bij die zeven hits drie bezoekjes van mij zaten, twee van mijn vriendin en twee van mijn familie, want ik wil geen spelbreker zijn. Ze zijn bij Podium zo blij met deze doorklikfolder, dat ze elkaar geregeld kleine stompjes geven van tevredenheid. Een aandoenlijk gezicht.

Afgelopen maandag werd Ik omhels je met duizend armen dan eindelijk zoals dat heet ‘uitgeleverd’ door het Centraal Boekhuis en konden boekhandelaren het boek in hun schappen leggen. Dat is vandaag, donderdag, nog niet overal gebeurd, maar er begint schot in te komen. Ik voel me overigens vaak de hoofdpersoon in een tekening van Peter van Straaten, als ik bij boekhandels check of mijn boeken er al liggen, een beetje stiekem, vanachter een opgezette kraag (bij een potlodenboekhandel in Warnsveld lag nog niet één boek, bij Athenaeum een stapeltje, bij de kleine Bruna op het CS van Utrecht niets, nop, grote leegte, bij de grote Bruna op het CS van Utrecht een stapel van een meter, en bij Scheltema Hopsema, twee pallets).

Vandaag was het overigens een masturbatoire dag: de gebonden editie van IOJMDA kwam van de drukker. Ik heb ooit bij de Bijenkorf een gebonden boekje gepubliceerd (De ontdekking van de literatuur, later opgenomen in Planeet Literatuur), maar dat zag er nogal lullug uit vergeleken met dit genaaide & gebonden prachtboek. Het papieromslag is mooi goud en glanzend, en het stofomslag voelt lekker leer-sm-merig aan. En dat voor maar ƒ 49,90!

Ronald Giphart
(jrg 1/2)