Sweet 16

[Het in onbekend in welk blad dit stuk heeft gestaan. Het stuk is in 1998 uitgebracht]

Bekende Nederlanders toen ze 16 waren. Dit keer Ronald Giphart, een laatbloeier op het gebied van seks. Giphart is pas ontmaagd toen hij 17 was.

“BIJ ONS OP SCHOOL stonden de leuke mensen bij de ingang te roken en de kneusjes liepen rondjes om de school. Ik liep rondjes. Mijn vrienden liepen rondjes. De rokers hadden al vriendinnen en vingerden en weet ik veel, en ik hoorde bij de jongetjes die striptekenden en verhaaltjes schreven. Als wij rondjes liepen waren er drie meisjes die in tegengestelde richting om de school liepen.

Jacqueline, Daphne en Sanne. De allermooiste meisjes van heel de wereld. Ik ben nog nooit zo verliefd geweest als in die tijd op Jacqueline, Daphne en Sanne. Met vrienden heb ik een cabaretgroep opgericht om die meisjes erbij te kunnen vragen. Cabaret vonden ze niet leuk, maar een schoolkrant zagen ze wel zitten. Er was al een schoolkrant, maar wij richtten daarnaast De Uitlaat op, die, nadat we het woordje KUT groot hadden afgedrukt, verder ondergronds moest. Jacqueline, Daphne en Sanne hebben voortijdig de schoolkrant verlaten omdat wij vonden dat ze niet konden schrijven. Dus moesten ze maar oprotten. Goed kunnen schrijven werd voor ons belangrijker dan dat zij de mooiste meisjes ter wereld waren.

Ik ben op m’n 14de verhuisd van Dordrecht naar Soestdijk, en ging daar naar het Baarns Lyceum, een enorm rechtse school. Iedereen sprak met een Gooise R en ik viel nogal uit de toon. Ik ben me als een dijk gaan aanpassen. Heb een stoomcursus kakker gehad. Toen de school zo nodig moest adverteren met een foto dat wij zo’n gemĂȘleerde school waren, vroegen ze de huispunker en, omdat ze ook een kakker nodig hadden, mij. Maar ik was een linkse kakker. Ik kom uit een PvdA-nest.

Mijn vader had een prachtige boekenkast, met een enorme verzameling erotica. Heb toen al veel opgestoken over erotische kunst. Mijn ouders waren heel open, heel NVSH. Pakten mijn opvoeding slim aan. Ik kreeg nooit een tijd mee als ik uitging. Dus kom je vanzelf niet pas om 5 uur ’s ochtends thuis. Mijn vader zei ook: ‘Als jij een keer drugs wilt gebruiken, dan doe je dat toch’, Ben je mooi klaar mee, met zo’n vader.

Ik was altijd behoorlijk klein, pas op m’n 17de ben ik doorgeschoten. Toen begon ik trouwens ook pas te masturberen. Ik wist wel dat ik zo’n ding had, maar ja… In die tijd was ik al wel goed van de tongriem gesneden. Ik werd behoorlijk arrogant in die tijd.

Samen met Bert en Jean-Mark, met wie ik nog steeds bevriend ben, speelden we schrijvertje en zwoeren elkaar dat we later in de kunst terecht zouden komen. Literatuur werd mijn wapen. We voelden ons enorm stoer. En wij zeiden over al die monosyllabische onbenullen op school, die alleen maar deden wat wij eigenlijk het liefst ook wilden: ‘Jullie zijn domme, kleine kaboutertjes, en dan mogen jullie elkaar wel helemaal kapotneuken en elkaar vingerend door de straat rondstuiteren, maar wij hebben de grote Russen gelezen, wij weten wie Kafka is’, Later ben ik erachter gekomen dat die arrogantie van mij nergens op gestoeld was, dat ik gewoon moest werken om te laten zien wat ik kon. Toen ik eenmaal geleerd had om niet meer arrogant te zijn, lukte het schrijven pas echt.”

Deze maand verschijnt van Ronald Giphart Planeet Literatuur (uitg. Podium). Samen met Joost Zwagerman treedt Ronald Giphart op in Hamerliefde: 3 okt Beauforthuis Austerlitz 8 okt Het Arsenaaltheater Vlissingen 10 okt Theater de Kloostertuin Woerden 14 okt De Blauwe Zaal Utrecht 15 okt Theater de Voorveghter Hardenberg 17 okt Bibliotheektheater Rotterdam 21 okt Schouwburg Orpheus Apeldoorn 22 okt De Flint Amersfoort 23 okt Diligentia Den Haag 24 okt Schouwburg Haarlem 27 t/m 31 okt De Kleine Komedie Amsterdam 4 nov De Oosterpoort Groningen 5 nov De Harmonie Leeuwarden 11 nov De Schalm Veldhoven 13 nov De Vest Alkmaar 13 nov Goudse Schouwburg Gouda 19 nov Twentse Schouwburg Enschede 24 nov Schouwburg Venray 25 nov ChassJ Theater Breda 26 nov De Roestbak Almere Haven 29 nov C.C. TwentieToe Tiel.