Talk dirty

Kijk Magazine 2017, nummer 11

Een vriend vertelde me onlangs dat een date tijdens het bedrijven van de liefde vaak plotseling gore seksuele taal begon uit te slaan. Het decorum en de vriendschap weerhouden mij ervan op deze plek te herhalen wat zijn vriendin hem toeriep tijdens de momenten van hun erotisch samenzijn, maar het was de expliciete variant van de zin ‘copuleer me in mijn prostituéënvagina’.

Mijn vriend schrok meestal van dit soort uitroepen, omdat zijn vriendin verder een heel beschaafde, bijna timide persoon was, die in het dagelijks leven nooit dit soort woorden zou gebruiken. Waar kwam die taal vandaan? Waarom deed ze dit? Waarom noemde ze zichzelf een hoerenkut? “Jij schrijft in KIJK toch over dit soort dingen?”, vroeg hij. De wetenschap is er al decennia achter dat niet alleen onze genitaliën seksuele lichaamsdelen zijn, maar dat seks zich met name in onze breinen afspeelt. Taal is in de menselijke communicatie erg belangrijk, en dat geldt ook voor seks. Maar de vraag is waarom dirty talk zo’n vaak voorkomend verschijnsel is. De date van mijn vriend is namelijk echt niet de enige die zich verlustigt aan het slaken van spannende taal. Uit een onderzoek van een fabrikant van vibrators bleek dat 80 procent van de mensen ooit weleens stimulerende woorden heeft gesproken tijdens de seks. Een derde van hen doet dat overigens niet heel vaak en slechts 12 procent van de mensen zou altijd vieze dingen roepen tijdens de liefdesdaad.

De wetenschap heeft zich gebogen over de vraag waarom. Elkaar vieze woorden toefluisteren tijdens momenten van seksuele overgave betekent niet dat je je partner in het dagelijks leven echt ziet als ‘geile neukslet’. Het fluisteren van dit soort woorden verhoogt volgens seksuologen de intimiteit tussen twee geliefden.

Een andere element is wat Amerikaanse deskundigen the good girl complex noemen, een variant op de gedachte dat vrouwen volgens sommige sociale stereotypen óf een heilige Madonna (dan wel een koesterende moeder) óf een hoer moeten zijn. Dus of een ideale, bijkans seksloze huwelijkskandidate of een vrouw die mannen in het verderf stort. Een tussenvorm lijkt niet mogelijk, want je kunt als vrouw niet heilig en hoer tegelijk zijn.

Dirty talk tussen de lakens is volgens psychologen een manier om deze sociale dwangbuis te doorbreken. In momenten van opwinding hoeven mensen niet te voldoen aan wat de samenleving van hen verlangt, maar kunnen ze zich bevrijd van druk even laten gaan. Daar zijn onderzoekers het over eens: er is niets ongezonds of ongebruikelijks aan om elkaar tijdens een goeie vrijpartij gore taal toe te voegen. Copuleer elkaar maar lekker in de prostituéënvagina.