The Golden Rule

Kijk Magazine 2017, nummer 4

Bij het opruimen van spullen vond ik een oud scenario dat ik ooit schreef voor een korte film genaamd Trio, waarin een meisje zich laat versieren door twee jongens. De opdrachtgever was een groot condoom merk, dat het filmpje in het voorprogramma van de bioscoop wilde laten draaien. Uiteindelijk ging het project helaas niet door, al kwam er later van hetzelfde condoommerk een alternatieve animatie in de bioscoop met drie gekleurde condooms die zich krikkend aan elkaar overgaven.

De reden dat de rubberfabrikant een filmpje over een trio wilde uitbrengen, was omdat een trio een wijdverbreide seksuele fantasie is die de gemoederen nogal prikkelt. In films en tv-series wordt er regelmatig naar een ménage à trois verwezen, waarbij het kan gaan om de MVV-of de MMV-variant.

Uit onderzoek uit 2016 bleek dat 82 procent van de mannen bovenmatig is geïnteresseerd in threesomes. Bij de vrouwen was dit aantal beduidend kleiner: 31 procent stond er niet per se negatief tegenover. Uit hetzelfde onderzoek bleek ook dat mannen meer open stonden voor een trio met een andere man erbij (MMV) dan dat vrouwen het aanlokkelijk leek een man te delen met een andere vrouw (MVV).

Als twee mannen de liefde met één vrouw bedrijven, zou dat volgens sommigen kunnen worden gezien als een daad van homoseksualiteit. Het ligt uiteraard voor de hand dat bij een MMV-trio de mannen (delen van) elkaar naakt zien en dat ze elkaar al dan niet per ongeluk aanraken.

Daarom is ‘The Golden Rule’ uitgevonden. Volgens de Urban Dictionary, een website met een overzicht van straattaal, wordt uitgelegd wat die behelst. Als een meisje tegen twee jongens zegt dat ze een trio wil, zou ze van de ene jongen een reactie kunnen krijgen als: “No way, that’s gay!” Zijn gabber kan dan reageren met: “Don’t forget The Golden Rule, bro! lt’s not gay when it’s in a three-way, with a honey in the middle and some leeway, it’s okay when it’s in a three-way.” Je bent geen homo, zegt deze regel, als je samen met een vrouw naar bed gaat.

Overigens is dit voorbeeld een beetje vergezocht. Uit een ander onderzoek uit 2014 bleek dat opmerkelijk weinig vrouwen daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in een trio met twee mannen. Volgens de wetenschappers is “casual seks met één man al een behoorlijk taboe, laat staan met twee”.

Dat komt overeen met de data: 24 procent van de mannen geeft aan wel eens daadwerkelijk een trio te hebben gehad, tegen slechts 8 procent van de vrouwen. In fantasie mag het leuk klinken, in praktijk komt het niet vaak voor.