Tietje

Kijk Magazine 2013, nummer 4

Onlangs schreef een site over de ooit door mij bedachte meisjesnaam Phileine, die aan een opmars bezig is (in 2012 werden er 106 Phileines geboren, waarmee de naam populairder was dan blijvertjes als Amélie, Stella en Nynke). Er zijn ook al een paar jongens genaamd Giph en een paar meisjes met de mooie naam Samarinde. vernoemd naar personages uit een van mijn boeken. De naam Gulpje, een ander door mij bedacht personage, is helaas nog niet geleend.

Er zijn veel plekken op internet waar men zich met namen bezighoudt. Misschien wel de vermakelijkste is Vernoeming.nl. Namendeskundige Maarten van der Meer heeft daar honderden weetjes en lijsten verzameld over zowel voor- als achternamen. Geweigerde namen, vreemde namen, beladen namen (er worden nog steeds Adolfjes geboren), opmerkelijke voorlettercombinaties, moeilijke namen (Bouüaert, Burghgraëf, Dierckxsens), ongelukkige voorletters (dhr. P. Nuss) en natuurlijk gore namen.

Ooit ben ik naar Van der Meers webspeeltuin doorgeklikt toen ik voor een stukje op zoek was naar informatie over echt bestaande Nederlandse ‘vieze voornamen’. Vernoeming.nl heeft daarvan een even geweldige als verbijsterende lijst. Er bestaan dus daadwerkelijk kinderen die Borstje, Geiltje, Kasthoerie, Kittiporn of Staaf heten.

Nu is een voornaam iets wat mensen van hun ouders krijgen, en wellicht zouden die wat langer nadenken als ze zouden weten dat Pornpis, Rampaal, Rukman, Shit, Tampie, Tietje (2066 mensen heten zo) of Vaginarovna in Nederland misschien toch wat vreemd klinken.

Met achternamen is het anders: die krijgen we van onze voorouders. Ook daar heeft Van der Meer fraaie voorbeelden van. Al is een achternaam maar een achternaam, toch lijkt het mij vrij vervelend om voortdurend blikken te krijgen na het noemen van een naam als Beffert, Cutzien, Hoer, Kont, Kutschrütter, Pikhaar, Stijve, Wipper, Zaad of Pooijer. (‘Onder welke naam had u gereserveerd?”)

Gelukkig kun je onwelvoeglijke achternamen veranderen bij de burgerlijke stand. Maar mensen zijn niet helemaal vrij om zelf een nieuwe naam te kiezen. Indien mogelijk moet een nieuwe achternaam lijken op de oude. Ook hiervan staat op Vernoeming.nl een fijn lijstje. Zo liet meneer Hardebil zijn naam veranderen in Hardebol. Jozef Aap werd Jozes Aak, Pik werd Piké. Familie Rotmensen mocht zich Rootmensen noemen. De Poepjens werden de Wellinga’s. En misschien wel de bekendste was een meneer Kloot die als Kyvon verder mocht. Zijn zoon André vond dat als artiestennaam niet handig. Die noemde zich liever Van Duin.

Kortom, voor wie zich wil verliezen in heerlijk studentikoos naamplezier is Vernoeming.nl echt een tip. En Tip is dan weer de voornaam van mijn dochter, maar dit geheel terzijde.