Tom kha kung

Garnalensoep

Dit recept komt uit kookboek De wereld thuis (2020).

Soort gerecht: soep

Land van herkomst: Thailand

Aantal personen: 4

Bereidingstijd: 1 uur

We hebben zelf altijd moeite met het uit elkaar houden van de vele Thaise soepen, daar de namen voor onze oren en ogen nogal op elkaar lijken. Het woord tom betekent ‘het koken van een bouillon’ en het woord kha staat voor de galangawortel. Verdergaat er in de tom kha kokosmelk en daarin onderscheidt de soep zich van de tom yum. De ‘kung’ in deze soep staat voor garnaal, niet te verwarren met de tom kha kai waarin kip zit…

INGREDIËNTEN:

  • plantaardige olie
  • ½ rode ui, in halve ringen gesneden
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • ½ chilipeper, fijngesneden
  • stukje galangawortel (toko, een alternatief is gember) van 4 cm, geschild en in schijfjes gesneden
  • 2 stengels citroengras, gekneusd
  • 2 tl rode currypasta
  • 1 liter kippenbouillon
  • 4 limoenblaadjes (toko)
  • 400 ml kokosmelk
  • 200 g rauwe grote garnalen, gepeld en ontdaan van het darmkanaal
  • 300 g champignons, in plakjes gesneden
  • 2 el bruine suiker
  • 2 el vissaus
  • 3 el limoensap
  • 2 lente-uitjes, in schuine ringen gesneden
  • ½ bosje koriander, grofgesneden

BEREIDINGSWIJZE:

Verhit de olie in een soeppan en fruit hierin de ui, de knoflook, de chilipeper, de galanga, het citroengras en de rode currypasta ongeveer 5 minuten. Voeg de kippenbouillon en de limoenblaadjes toe en kook alles op laag vuur 30 minuten met deksel op de pan.

Voeg vervolgens de kokosmelk, de garnalen en de champignons toe en laat nog 5 minuten koken. Als laatste mogen de bruine suiker, de vissaus en het limoensap erbij.

Laat de soep nog 4 minuten pruttelen. Schenk de soep in vier kommen en garneer met de lente-ui en de koriander.