Tonijnpizza

Dit recept komt uit kookboek De wereld thuis (2020).

Soort gerecht: Voorgerecht

Land van herkomst: Nederland

Aantal personen: 4

Bereidingstijd: 30 minuten (plus 3 uur marineren)

Dit recept komt van kok Rik de Jonge van restaurant Madeleine. Het gerechtje staat daar al jaren op de kaart en is onze favoriet. Zelfs als we voor het verrassingsmenu gaan, smeken we of deze er ‘alsjeblieft Rik’ tussen mag.

Onze zoon heeft een tijd bij Madeleine gewerkt en zodoende het recept weten los te krijgen, en het vervolgens thuis bereid. Hoewel onze versie natuurlijk de finesse miste van een geroutineerde kokshand, bleef het wel overeind en sindsdien maken wij er ook goede sier mee.

INGREDIËNTEN:

  • 1 komkommer
  • 150 ml water
  • 70 ml wittewijnazijn
  • 5 steranijsjes
  • 1 el suiker
  • 400 g tonijnfilet, in dunne plakjes gesneden
  • 4½ el sesamolie
  • 3 el Japanse sojasaus plus wat extra
  • 8 vellen filodeeg, ontdooid
  • 1 ei, losgeklopt
  • peper en zout
  • 5 el mayonaise
  • 1 tl wasabi
  • 2 el sojasaus
  • lente-uitjes, in dunne ringetjes gesneden
  • 3 el kappertjes
  • sesamzaad
  • maanzaad

BEREIDINGSWIJZE:

Schil de komkommer met een kaasschaaf in linten. Meng in een ruime kom het water met de azijn, steranijs en suiker en leg hierin de komkommerlinten. Zet minstens 3 uur in de koelkast. Marineer ondertussen de tonijnplakjes in 4 eetlepels sesamolie en 3 eetlepels Japanse sojasaus. Zet in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200° C.

Haal de filovellen van elkaar. Smeer een vel in met ei, bestrooi met peper en zout, leg er een tweede vel op en druk stevig aan. Snijd er (bijvoorbeeld met een omgekeerd kommetje) een cirkel uit van ongeveer 18 cm doorsnede en leg op een met bakpapier beklede ovenplaat. Herhaal dit met de andere filovellen.

Bak de vier filocirkels in de oven in ongeveer 10 minuten goudbruin.

Meng de mayonaise met de wasabi, sojasaus en ½ eetlepel sesamolie.

Haal de komkommer uit de koelkast en laat uitlekken.

Besmeer de filovellen met een goede laag mayonaisesaus, verdeel hierover de tonijnplakken, besprenkel met wat Japanse sojasaus en garneer met de komkommer, lente-uitjes, kappertjes, sesamzaad en maanzaad.