Uiensoep van Tip

AD Magazine, 27 januari 2018

Om deze foto’s te kunnen gebruiken, neem contact op met Shody Careman & @careman_fotografie

Rubriek: Gipharts kookeiland

Lekkers van Giphart en meer over de kook

Speciaal voor haar achttiende verjaardag deelt Ronald Giphart een recept van zijn dochter Tip, een enthousiaste amateurkok met lak aan receptuur.

Gisteren werd mijn dochter 18 jaar. Terwijl ik dit schrijf, is zij nog die bleue, wereldwijze, schuchtere, brutale, argeloze 17-jarige die ze wat mij betreft haar hele leven mag blijven. Bijna achttien jaar geleden floepte ze zo maar onze huiskamer binnen, op een hoog bed van het medisch wijkbureau. Meteen na haar geboorte begon ze te eten, te sabbelen, te happen, te schransen. Al die jaren hebben we er zo goed en zo kwaad als dat ging ‘voedsel ingegooid’.

Mijn dochter heeft alle fases doorgemaakt: van moeilijke probleemeter tor voedselblogvolger die ingewikkelde bereidingen van onmogelijke gerechten nakookt, van prinsesje dat haar maaltijdjes minitieus vlooide op ‘ei’, ‘ui’, ‘groen’ (doperwten in de nasi), ‘rood’, ‘wit’, ‘geel’, ‘boter’, ‘margarine’, ‘zaadjes’ en ‘mayonaise’ tot een enthousiaste inventieve amateurkok met lak aan receptuur.

Bloemensaus

Als ik denk aan ‘haar leven in eten’, zie ik haar Iievelingskostjes voor me, die de afgelopen zeventien jaar regelmatig zijn gewisseld op de ranglijst.

Mijn dochter kon al maanden voor haar verjaardag aankondigen wat ze op haar feestje wilde eten, voedsel dat ze op dat moment ‘het lekkerste van de hele wereld’ vond. Dat kon overigens per uur verschillen. De ene keer was het ‘roerei’, het jaar daarop ‘andijviestamppot met zelf gefrituurde chips’, ‘Vietnamese rijstvellen die je zelf kunt vullen’ of ‘rijst met bloemensaus’.

Uit eten gaan met haar en haar broers is altijd een sociaal-educatief experiment geweest dat ons geregeld hoofdbrekens kostte. Toen ze jong was voornamelijk vanwege de decorumloze schaamteloosheid waarmee ze over ons omringende tafels kon praten.

Mijn dochter is in een restaurant eens ongemerkt van haar zitplaats opgestaan, om naar een tafel naast ons te wandelen, te wijzen naar de gasten en te roepen: ‘Pappa, is die mevrouw de vriendin van die jongen?’ Om er daarna, nog harder, aan toe te voegen: ‘Of z’n moeder?’

Familiekookboek

Wat mijn dochter gisteren op haar achttiende verjaardag wilde eten was bij het schrijven van dit stuk nog niet duidelijk, maar ik kon haar wel het volgende bieden. De laatste jaren heeft ze regelmatig de receptuur voor een gerecht bedacht, waarvan er een paar zijn terechtgekomen in ons familiekookboek.

Vandaar dat zij voor haar achttiende verjaardag van mij de gelegenheid krijgt om op deze plek een eigen creatie te maken. Om te vieren dat ze vanaf vandaag volwassen is en helemaal zelf mag en zal uitmaken wat ze de rest van haar leven in haar mond gooit.

Uiensoep à la Tip

Ingrediënten

  • 2 tenen knoflook
  • 50 g boter
  • 800 g uienringen
  • 2 laurierbladeren
  • 2 el bloem
  • 1,5 I bouillon (ik gebruikte groentebouillon)
  • 3 scheutjes maggi
  • 1/2 stokbrood
  • 1/2 zakje geraspte kaas

Mijndochter koos voor haar signatuurgerecht uiensoep. Verwarm de oven voor op 200 graden. Wikkel de knoflookteentjes in aluminiumfolie en pof ze 25 minuten in de oven. Smelt de boter in een soeppan, voeg uiringen en laurierbladeren toe en bak de ui glazig in 30 minuten op laag vuur. Zet het vuur wat hoger en knijp de knoflook uit bij de uien. Schep de bloem erbij en roer goed door.

Schenk de wijn al roerende erbij en daarna de bouillon. Laat dit 30 minuten pruttelen. Breng op smaak met maggi, zout en peper. Snijd ondertussen het stokbrood in sneetjes en strooi er kaas overheen. Stop dat in een voorverwarmde oven van 225 graden voor 5 minuten, tot kaas en brood krokant zijn. Schep de soep over in kommen en verdeel de croutons over de kommen.

Zoals mijn dochter zelf zegt: ‘Eenvoudig, maar overheerlijk.