Uitlaat aktueel

De Uitlaat, Nr. 1, januari 1983

HILBERT contra K.NSB

Jullie hebben 29 december waarschijnlijk wel naar het jaaroverzicht van studio Sport gekeken. Zo niet dan rot je maar op! Nee niet zo letterlijk! Naar aanleiding van deze uit[1]zending is twee-voudig wereldkampioen en s’ Neerlands snelste man op de ijzers: HILBERT VAN DER DUIN geschorst door de K.NSB. Hij droeg namelijk tijdens de uitzending een T-shirt met het merk van, ………, kunnen we dat wel doen he? Wat bedoel je? Nou die naam zeggen! Huw? Nou je weet wel; recht zaak enzo… CRM! Nou vooruit dan LABELLO wat? LABELLO. Oh ja voor lippen stift die je niet ziet als je hem op je lippen smeert. Omdat LABELLO niet het voorgeschreven merk van K. N.S.B. is maar Uniekaas u weet wel Martine…, wordt onze Hilbert geschorst! ‘Wereld beste All-rounder geschorst omdat hij het merk van LABELLO droeg in plaats van Uniekaas. Nederland op zijn best!

Uitlaat-reactie VUILNISMAN KUNNEN DE ZAKKEN VAN DE K. N.S.B. OOK MEE??

Labello!!

Omdat UITLAAT daar ook voor kiest! Dat LABELLO maar de allergrootste mag worden!!!!!!!!!!

Stripboek-bespreking GUUST FLATER

  • Deel 14 De flater-sage
  • Tekenaar: Franquin

Na drie jaar is er eindelijk weer eens een nieuwe Guust Flater! Voor diegene die niet weten wie Guust Flater is (’t lijkt me overigens sterk): Guust is een creatie van Belgies beste striptekenaar ANDRE FRANQUIN. Guust is een jongste bediende op de 6e verdieping van de uitgeverij Dupuis op de redactie van Robbedoes. Hij is handig en toch super onhandig. Met dat gegeven heeft Franquin nu al 13 boeken vol getekend (deel 5 bestaat niet) Al meer dan 890 gags. Van het nieuwe deel “De Flater-sage kregen we op de strip driedaagse al een voorproefje. December ’82 lag hij in de winkels. De voorkant verscheen al eerder op een poster. De flater-sage telt 46 pagina’s en kost f 6,25. In de nummers 6 t/m 13 heeft Franquin altijd gebruik gemaakt van 1 – pagina gags, maar in dit deel 14 maakt hij ook gebruik van 2-pagina gags, 2-stroken gags en zelfs ook van enkele 1-strook gags (je weet wel: Kranten-gag formaat). De kwaliteit blijft erg goed en constant. Heel leuk is de vinding van de parkeermeter oorlog. Opvallend is het ook dat Franquin enkele sociaal geëgargeerde problemen te kijk zet. Zo vecht Guust tegen Walvis-vangers enz. Ook heel leuk zijn de handtekeningen onder aan de bladzijde. Over het algemeen een 8,5.

REG

PS – De luxe uitgave is ten bate van UNICEF

Elpee bespreking

Toontje lager – Erop of eronder

Toontje lager is net als het Goede Doel en Doe Maar, doorgebroken in Nederland. Leek die ik ben, kende ik maar twee liedjes van deze Nijmeegse formatie. “Net als in de Film” en “Ben jij ook zo bang”. Deze liedjes stonden ergens verlaten op een diversen-bandje tussen de disco en de Dire Straits. Nou je begrijpt het: van disco moet ik sowieso al niets hebben en naar Dire Straits luister ik niet zo vaak. Dus Toontje Lager was voor mij behoorlijk onbekend. Tot ik een keer een special zag bij Veronica’s Countdown. De volgende dag ben ik naar de winkel gegaan en heb mij een ELPEE aangeschaft. Deze LP heette Erop of Eronder. De kwaliteit viel mij mee. De liedjes waren vlot; meeslepend en in een Ska-ritme. Bovendien natuurlijk in de Moerstaal. De LP begint met het zwakste nummer “Net als in de film”. Waarom juist deze song de eerste hit is is mij een raadsel. “Net als in de film” wordt gevolgd door het beste lied op de LP nml “In gedachten”. Voor de rest lijken de liedjes op elkaar met gunstige uitzonderingen “Niks na de dood” (een prachttekst) en “Repeteer” (een vette 9). Mineer goed vind ik “Het doet pijn” en “Verdriet in het verschiet”. Hun nieuwste single euh nieuwste lied heet “Het beest in mij”. Dat liedje is redelijk! Over het algemeen krijgt de LP een 8 en is zeker het kopen waard! Maar niet overtapen hoor jongens want dan worden de ‘heren’ van de platenmaatschappijen boos! (Nou moet ik zeggen dat ik ook geen flauw idee heb hoe de hoes eruit ziet!)

REG

Gedicht

Omdat wij jou IQ een klein beetje willen gaan verhogen gaan we vanaf deze maand enkele gedichten afdrukken gemaakt door jongeren. Het is dus niet zo dat we je al gaan bloot stellen aan bv alliteratie of distanzstellung. Ook zullen we je niet lastig vallen met ABBA (nee niet die ‘pop’ groep). Maar de gedichten die we willen afdrukken zullen gemaakt worden door jongeren en hoeven dus helemaal geen literatuur of zoiets te zijn. Als je zelf ook wel eens iets anders als je huiswerk opschrijft stuur dan je gedichten naar ons. Om het ‘goede’ voorbeeld te geven nu een gedicht van iemand van de redactie.

’s Middags

’s Middags, drie uur thuis

thee drinken, gids kijken

radio aan, radio uit

opstaan en weer zitten

Niemand die eens belt,

en de post zit op z’n geld

thee drinken, gids kijken

radio aan, radio uit

opstaan, en weer zitten

wachten op de krant

verder niets aan de hand

thee drinken, gids kijken

radio aan, radio uit

opstaan, en weer zitten

’n oude man komt langzaam voorbij

en de buurkinderen spelen blij

thee drinken, gids kijken

radio aan, radio uit

opstaan, en weer zitten

visueel kontakt met de krantenmeid

en ’t geluid van een brommer die voorbij rijdt

thee drinken, gids kijken

radio aan, radio uit

opstaan, en weer zitten

om zes uur het bevrijdende: “Eten Schat”

zo deze middag hebben we ook weer gehad

nu de avond nog

thee drinken, gids kijken

radio aan, radio uit

opstaan en weer zitten

REG