Vegaseks

Kijk Magazine 2013, nummer 2

Een bekende uitspraak is: sex sells. Voor de verkoop van wat dan ook is ‘seks’ een handig hulpmiddel. Een tijdje terug besloot ik om een jaar lang geen vlees en vis meer te eten. Er zijn voor mensen die nadenken over wat ze in hun mond stoppen drie overheersende overwegingen om vegetariër te worden: betrokkenheid met a) het welzijn van dieren, b) de eigen gezondheid en c) de wereld. Mijn reden was de laatste. Voor de water en energieverspillende productie van één kilo vlees is een veelvoud van kilo’s groenvoer nodig.

Het is de macht van het getal: hoe minder mensen vlees eten, hoe minder uitstoot van schadelijke stoffen voor het milieu, hoe meer voedsel er overblijft voor mensen met honger (wie meer hierover wil weten, leest Dieren eten van Jonathan Safran Foer).

Vorig jaar kwam er een overheersende reden bij om geen vlees en vis meer te eten: betrokkenheid met d) het eigen seksleven. Het wat? Het eigen seksleven. Dierenrechtenorganisatie PETA, die met harde hand strijdt tegen dierenonrecht, wilde vorig jaar in de pauze van de Super Bowl commercials uitzenden waarin de kijkers werd getoond dat volgens wetenschappelijke onderzoeken vegetariërs ‘betere seks hebben dan mensen die vlees eten’. Hoera voor alle vegetariërs.

De marketingcampagne die PETA had bedacht, bevatte schaars gekleede dames die zich quasipornografisch vergrepen aan komkommers, bleekselderij en andere geile groenten. Natuurlijk werd de campagne vanwege de seksuele inhoud verboden (kinderen zouden eens kunnen zien dat je een winterwortel niet per se in je mond hoeft te stoppen), maar dat was precies waar PETA op hoopte.

Door de reuring werd er overal gediscussieerd over de voor- en nadelen van louter plantaardige voeding. Of de claims die PETA deed, zijn gebaseerd op gedegen onderzoek valt (voor mij) niet te bepalen. Hardcore vegetariërs hebben nogal de neiging om wetenschappelijk onderzoek uit te leggen in het voordeel van niet-vleeseters. Zo waren er vorig jaar Nederlandse wetenschappers die beweerden dat vlees eten het slechtste in mensen opwekte (vleeshufters’), tot bleek dat er gesjoemeld was onderzoeksresultaten.

Op www.deplanteneter.nl staan veel boude beweringen over het seksleven van vegetariërs. Planteneters zouden meer energie hebben (goed voor de seksdrang), beschikken over schoner bloed (goed voor de erectie en de clitoris), lekkerder ruiken en proeven, een mooiere huid hebben, slanker zijn en zelfverzekerder in het leven staan (goed voor seksuele aantrekkingskracht). Ik heb gezocht naar bewijzen voor deze stellingen, maar die vond ik niet. Helaas, want niets is zo goed voor een doorbraak als ‘de geur van betere seks’. Los daarvan hoop ik er persoonlijk op dat het waar is.