Vergipsing

Kijk Magazine 2012, nummer 4

Laatst schreef ik voor een krant over het gerucht dat een geheim vrouwengenootschap afgietsels van de geslachtsdelen van mannelijke BN’ers verzamelt. Tv-presentatoren, acteurs en sporters zouden door deze vrouwen zijn verleid om hun geĆ«recteerde genenimplanteerstift in het gips te steken voor een afdruk. Om de zoveel tijd zouden de dames elkaar hun nieuwe veroveringen tonen.

Dit verhaal is een urban legend: een verzonnen verhaal – vaak met een bizarre ontknoping – dat in verschillende tijden en gebieden als waarheid wordt doorverteld. Altijd is er de verzekering dat het verhaal echt is gebeurd, vaak zou het zelfs zijn terug te voeren op directe kennissen. Een geliefd onderwerp van deze urban legends is seks.

Zo gaat – zowel in Europa als in Amerika – het verhaal over een huwelijksfeest waarbij de bruidegom tijdens zijn speech alle aanwezigen bedankte voor hun aanwezigheid, onder wie zijn beste vriend die ook getuige was. Daarna vroeg hij iedereen de foto te pakken die onder de zitting van de stoel zat geplakt. De verbijsterde gasten zagen geheime opnames van de bruid en de getuige, die een paar dagen voor het huwelijk seks hadden gehad. Een mooi voorval, dat hoogstwaarschijnlijk nooit heeft plaatsgevonden.

In veel urban legends spelen penissen de hoofdrol. Er is de beroemde sage dat na een vliegtuigramp tussen de wrakken een stewardess werd gevonden met een erectie in haar keel. De vrouw zou de piloot tijdens de vlucht met haar mond in een dusdanige staat van opwinding hebben gebracht dat hij vergat zijn stuurknuppel te hanteren. Totaal verrast door de crash beet de stewardess het geslachtsdeel van de piloot af, waarna ze er pardoes in stikte (wat op zich geen nare gevolgen meer had). Klinkt hilarisch, maar is nooit gebeurd.

Ook zou ooit de verkoop van een bepaald merk pepermunt zijn gestegen omdat het gebruik ervan orale seks een enorme boost zou geven. Als een vrouw op een paar van die muntjes knabbelde voor zij zich op de grote munt van haar partner stortte, zouden genotsstoffen van de pepermunt via haar mond direct worden opgenomen door de penis. Leuk bedacht. maar niet waar.

Maar sommige urban legends bevatten wel degelijk een spoor van waarheid. Na mijn krantenstukje over de penisverzamelende vrouwen kreeg ik van meerdere kanten de tip om eens te kijken op de website www.cynthiapastercaster.com. waar een kunstenares foto’s heeft gezet van de afgietsels die ze maakte van de erecties van beroemde popmuzikanten zoals Jimi Hendrix. Misschien minder tot de verbeelding sprekend dan een geheim vrouwengenootschap, maar toch mooi.