Verminking

Kijk Magazine, december 2001, nummer 12

Vorige maand verscheen mijn boek Ten liefde!, mijn bundeling van columns voor dit blad en andere stukken over de wetenschap van seks & liefde. (Ik heb een gruwelijke hekel aan schrijvers die ordinair reclame maken voor zichzelf. In het vorige nummer van KIJK staat een bon waarmee Ten Liefde! met korting kan worden aangeschaft.) Ten liefde! besluit met een nog ongepubliceerd stuk over de wonderbaarlijke werking van de clitoris (voor de echt jeugdigen: dat is het prettige knopje in het vrouwelijk geslachtsdeel waar ruim 7000 zenuwenpunten samenkomen; ter vergelijking: de penis heeft in zijn geheel slechts 4000 zenuwen).

Toen Ten Liefde! eenmaal naar de drukker was wees mijn vriendin mij erop dat ik een verschrikkelijk aspect van de clitoris was vergeten te behandelen: besnijdenis. Stel je eens even voor: je wordt met een piemeltje geboren, je bent blij met je piemeltje, je plast met je piemeltje, je speelt met je piemeltje, en dan op een dag (je bent een jaar of acht) komt er een kapper die met een vies mes in één haal zonder verdoving je piemeltje eraf snijdt. Of, in een nog erger geval, een kapper die eerst je piemeltje eraf snijdt, daarna hier en daar nog wat vlees wegschraapt en vervolgens met roestig ijzerdraad de lappen van waar eens je piemeltje zat aan elkaar naait, met als gevolg dat plassen en zelfs poepen de rest van je leven verschrikkelijk pijn zullen doen.

Beunhazende kappers

Er zijn minstens 130 miljoen vrouwen in zeker 28 landen voor wie het bovenstaande keiharde realiteit is, met als verschil dat het niet om hun piemeltje maar om hun clitoris gaat. Waarom in Gods of Allahs of Wiedanooks naam worden vrouwen op deze manier mishandeld? Het antwoord hierop is niet helemaal duidelijk. Het wegsnijden van de clitoris of zelfs het wegsnijden van clitoris plus schaamlippen en het aan elkaar naaien van de rest van de vagina (deze marteling noemen we infibulatie) is een ritueel dat al minstens duizend jaar bestaat. Hoewel nergens in de koran staat dat de kittelaar moet worden weggehaald of de vagina dient te worden dichtgenaaid (en als het er wel stond: so what?), komt vrouwenbesnijdenis hoofdzakelijk bij islamitische volken voor, en dan met name bij moslims in Afrika. De kans dat vrouwen in Ethiopië, Somalië, Djibouti, Sierra Leone, Sudan of Egypte door een obscure vroedvrouw of beunhazende kapper voor het leven verminkt zijn is iets van 89 procent.

Clitoridectomie (de medische term) zou worden toegepast om de maagdelijkheid van een vrouw te garanderen. Een vrouw die geen plezier beleeft aan seks zou minder snel voor of tijdens haar huwelijk naar bed willen met een ander dan de haar toegewezen man. In samenlevingen die vrouwenbesnijdenis toestaan mogen vrouwen niet genieten van seks, en daarom moet alles wat de drang naar seks bevorderen zou primitief verwijderd worden. Een dichtgenaaide vagina biedt mannen een grote garantie dat hun bruid nog maagd is. Dat geldt zelfs letterlijk: hoe kleiner de opening van de vagina, hoe meer er voor die vrouwen moet worden betaald.

Mannen daarentegen mogen extra genieten, want een andere verklaring voor het dichtnaaien van de vagina zou het seksuele genot zijn dat mannen ondergaan dankzij het lekkere strakke kutje van hun vrouw. Ook zou er om esthetische redenen worden gemaaid in het geslachtsdeel van hun partner: hoewel een penis in erectie zo’n beetje het lelijkste lichaamsdeel denkbaar is, zouden de schaamlippen en clitoris de vulva minder aantrekkelijk maken. Een andere verklaring voor besnijdenis is dat vrouwen zich door de pijn ervan beter kunnen voorbereiden op de pijn tijdens de bevalling (terwijl het ironische is dat besnijdenis bevallingen nog pijnlijker maakt).

Compleet gestoord

Nog doller wordt het als je bedenkt dat er ook landen zijn waar de clitoris en schaamlippen bij jonge meisjes worden weggehakt omdat men bang is dat die anders tijdens de kinderjaren en de puberteit door zouden blijven groeien. Dan zou het verschil tussen mannen en vrouwen niet meer zichtbaar zijn (waarom er dan niet gekozen is voor het wegsnijden van de penis is niet duidelijk). En compleet gestoord zijn de primitieve volkeren die denken dat de clitoris giftig is. Aanraking met de clitoris zou baby’s waterhoofden geven en mannen impotent maken.

Als gezegd: 130 miljoen vrouwen zijn besneden en ieder jaar komen er nog eens minstens twee miljoen bij. Dat is zo’n 6000 per dag, ofwel één per vijftien seconden. Tijdens het lezen van deze column (geschatte leestijd: drie minuten) werden er wereldwijd twaalf onschuldige meisjes verlost van het lekkerste lichaamsdeel denkbaar: de trekker van hun orgasmepistool. LITERATUUR – Natalie Angier: De vrouw – De waarheid over het vrouwelijk lichaam; Prometheus – www.nidi.nl/publicklemos/dm000621.html [Red.: deze link bestaat niet meer]