Vertederd door ultieme truttigheid

AD Magazine, 12 oktober 2019

Om deze foto’s te kunnen gebruiken, neem contact op met Shody Careman & @careman_fotografie

Rubriek: Gipharts kookeiland

De schermutselingen over genderidentiteit en ingesleten rolpatronen hebben onze oosterburen nog niet bereikt, merkt Ronald Giphart.

Mijn werk bracht mij naar Duitsland en een lege benzinetank bracht mij naar een Tankstelle ergens im Landesinneren (de binnenlanden). Het is een traditie dat ik op bezoek in het buitenland voor mijn gezin souvenirs zoek, bijvoorbeeld lokale lekkernijen of huisvlijt. In het tankstation zag ik helaas weinig van mijn gading, maar wel viel mijn oog op een wand met tijdschriften. Eén titel werd speciaal uitgelicht: het nieuwste nummer van Bild der Frau, om precies te zijn het themanummer Gut kochen & backen.

We leven in politiek correcte tijden waarin genderidentiteit en ingesleten geslachtelijke rolpatronen terecht ter discussie staan, maar die schermutselingen hebben het Duitse platteland blijkbaar nog niet bereikt. Ik ben opgevoed door een feministische moeder die zou zijn ontploft van een seksebevestigende uitgave als deze Bild der Frau, hoewel ze zelf overigens maar al te graag in de keuken stond. Ook heb ik – al bijna een zilveren huwelijk lang – een feministische echtgenote die veelvuldig achter het aanrecht te vinden is, voornamelijk om recepten te schrijven of te testen (bijvoorbeeld voor deze rubriek).

Plagerig nam ik daarom voor mijn vrouw een exemplaar van het vrouwenkooktijdschrift mee. Toen ik haar mijn cadeautje overhandigde reageerde ze eerst met een doorleefde zucht, maar toen ze begon te bladeren moest ze toegeven dat ‘das Genuss-Magazin’ met ‘nur drin, was schmeckt’ haar toch wel kon bekoren. Natuurlijk was het walmende camp – in het Duits heet dat geschmacklerisch – maar toch ook weer van een ultieme truttigheid die bijna vertederde.

‘An einem schwierigen Rezept zu scheitem. ist keine Schande!’ sprak de hoofdredacteur ons in haar voorwoord moederlijk toe, wat wij vertaalden als: van een zwierig gerecht te schijten is geen schande! (letterlijk betekent het: falen bij een moeilijk recept is geen schande).

Het tijdschrift leverde plezant tijdverdrijf op, waarin we ons verlekkerden aan köstliche Goldstücken (tomaten-polentanuggers), gemüsebrühe (groentebouillon) en zeven variaties op Ofenkartoffeln (aardappelen met onder andere bonen & roerei of met haring & curry). Uiteindelijk vond mijn vrouw een Canadees recept van een gerecht dat we vorig jaar met veel plezier in Amerika hadden gegeten: hash browns, oftewel gebakken geraspte aardappelen. Als aanbeveling stond er poëtisch bij: ‘Wenn dort im Herbst die Wälder in allen nur erdenklichen Rot-, Orange- und Gelbtönen strahlen…‘ Oftewel: als in de herfst het bos glanst in alle denkbare tinten rood, oranje en geel. Zoals in deze maand, zeg maar.

Guten Appetit!

Hashbrowns met mangosalsa

Ontbijt- of lunchgerecht

voor 4 personen

 • 1 kleine mango, geschild en in kleine stukjes gesneden
 • 250 g verse ananas, in kleine stukjes
 • 1 sjalotje, gesnipperd
 • half bosje koriander, fijngehakt
 • 1 el ahornsiroop
 • zest en sap van 1 limoen
 • halve chilipeper, ontzaad, fijngesneden
 • 1 kg aardappelen, geschild en geraspt
 • 2 el bloem
 • 2 eieren
 • plantaardige olie
 • 8 plakken cheddar
 • 30 gr Ardennerham

Meng voor de salsa de mango, ananas, het sjalotje, de koriander, ahornsiroop, limoenzest-, het sap en de chilipeper door elkaar. Breng op smaak met peper en zout en zet de schaal weg in de koelkast. Meng in een ruime kom de geraspte aardappelen met de bloem, eieren en een flinke snuf zout. Verwarm de grill voor. Verhit de olie in een grote koekenpan en schep hierin twee flinke lepels van het aardappelmengsel. Bak de hash browns in ongeveer 6 minuten knapperig en goudbruin. Houd ze warm in een ruime ovenschaal. Maak zo nog eens zes hash browns. Beleg ze met een plak cheddar en zet ze even onder de hete grill totdat de kaas is gesmolten. Leg op elk bord twee hash browns, beleg ze met wat Ardennerham en schep er wat mangosalsa op.

Unkompliziert und oberlecker.