Vluggertje

Kijk Magazine 2015, nummer 8

Snel! De hoofdredacteur van KIJK mailt of ik razendsnel een bijdrage kan leveren aan dit themanummer over snelheid. “Over allerlei kortstondigheden tussen de lakens”, schrijft ze. Natuurlijk!

Vlug! Wat is de snelheid van een ejaculatie? Bij een zaadlozing vuurt de man zo’n 40 miljoen spermatozoïden met een gemiddelde snelheid van 44,73 kilometer per uur richting de eicel. Of de sok. Of waarheen ook. Ik vraag me af hoe dit is gemeten en wat het bijdraagt aan de voortgang van de mensheid om dit te weten, maar ik heb geen tijd om daarover na te denken.

Tempo! Nog een weetje: een spermacel heeft een ‘zwemsnelheid’ van ongeveer 1 tot 3 millimeter per minuut. Dat klinkt eigenlijk vrij langzaam, want de zaadcellen moeten 12 tot 16 centimeter afleggen voordat ze bij hun eindbestemming zijn. Tenminste, als dat een eicel is.

Doorgaan! Dit vond ik ook nog: de tijd waarbinnen mannen een zaadlozing krijgen, is erfelijk bepaald. Sommige mannen hebben last van een vroegtijdige zaadlozing. Dat wil zeggen dat ze tussen de 30 en 60 seconden na penetratie orgasmeren. Dit komt bij hen voor vanaf hun allereerste seksuele contact. Bij een groot gedeelte van deze snelle klaarkomers (zo’n 65 procent) blijft dit verschijnsel hun hele leven lang én bij iedere vrouw bestaan. Bij 32 procent neemt de snelheid waarmee de mannen ejaculeren tussen hun 30ste en 45ste nog meer toe en slechts 3 procent gaat het met het stijgen der jaren wat rustiger aan doen.

Uit Utrechts onderzoek blijkt dat een gen genaamd 5-HTTLPR verantwoordelijk is voor de hoeveelheid serotonine in het brein. Dit hersen stofje regelt ook de snelheid van een zaadlozing. Vroegtijdig klaarkomen is dus geen we herhalen: geen – psychische aandoening, maar een fysieke.

Verder! Het orgasme van een varken duurt gemiddeld dertig minuten.

Meer! Bij mensen mannen duurt een seksueel hoogtepunt 3 tot 10 seconden.

Hup! Niezen wordt in de hersenen waargenomen als een micro-orgasme (denk daar de volgende keer even aan).

Kom op! Vrouwen komen sneller klaar met een man die groot geschapen is. (Ik heb dit niet bedacht.)

Opschieten! Vrouwen komen ook sneller klaar met een rijke en/of beroemde minnaar. (Ik heb dit écht niet bedacht.)

Go! Tederheid in bed is niet goed voor een snel orgasme. Integendeel: dominante machomannen bezorgen vrouwen sneller een hoogtepunt.

Bijna! Voor mannen maakt het niet uit, maar vrouwen zouden van seks voor een wedstrijd beter gaan presteren. Na een orgasme springen vrouwen hoger en lopen ze harder.

Klaar! Mijn snelste column ooit staat op papier.