Vrucht, vlees

Vara Gids 13, 29 maart – 4 april 2014

In Adam zkt. Eva (Datingshow die zich afspeelt op een tropisch eiland waarbij de kandidaten naakt zijn. Presentatie: Nicolette Kluijver.) is iedereen naakt. Ronald Giphart vraagt zich af waarom we niet altijd bloot zijn. Want van het kijken naar naakte lichamen worden we allemaal jonger en aantrekkelijker!

Bij het doodtrappen van de muis die televisie heet, zapte ik op een nacht in februari langs BBC Three, waar net een nogal vreemd programma was begonnen. Eén man en drie vrouwen werden door een team van visagisten omgetoverd tot afzichtelijke monsters. Het leek me typisch vulsel voor de randen van de nacht, maar ik bleef toch kijken. De echte gezichten van de deelnemers aan het programma kregen we niet te zien, en dat bleek ook meteen de crux: de geschminkte monsters wisten onderling van elkaar ook niet wat hun werkelijke gezicht was.

De vier werden professioneel omgetoverd tot golems met enge hoornen, gedrochten met wanstaltige bulten en belialskinderen met fluorescerende ogen, om daarna met elkaar te daten. Te wat? Te daten. Het doel van Sexy Beast, zoals het programma volgens de VARAgids heette, was om te zien of het potentiële beminden lukte om door stinkende nepwratten, prothese-neuzen en misvormde gezichten heen te kijken en ‘de mens achter het monster’ te leren kennen. Alles onder de noemer: echte schoonheid zit vanbinnen.

En dus voerde Alex ‘The Demon’, de fel rood geschilderde mannelijke deelnemer, gesprekken met drie weerzinwekkende vrouwelijke creaturen, waarbij overigens de onderwerpen nogal contrasteerden in burgerlijkheid (‘lees je weleens een boek?’ ‘hou je van Franse kaas?’ ‘ben je een uitgaanstype?’). Hilarisch werd het toen Alex zijn heksen om de beurt moest meenemen naar een uitgaansgelegenheid in het echte leven. De kijkers (en de omstanders) zagen twee ridicuul uitgedoste schepsels in een café zitten of andere dingen doen waarmee mensen elkaar op eerste date proberen te terroriseren. Alles onder noemer: het kan altijd nog gekker.

Zelf had ik niet gedacht dat ik nog eens een halfuur van mijn leven naar vampiers en trollen zou kijken, maar het programma boeide me toch meer dan ik had gedacht. Aan het eind van het programma moest ‘de vorst der duisternis’ een keuze maken tussen Belinda ’the tentacled-monster’, Charlotte ’the werewolf en Vicky ’the alien’, Pas na Alex’ keuze zou de make-up artist de deelnemers ontdoen van hun puisten, bloemkoolneuzen en prostheses. Toen het moment daar was, was iedereen geschokt, ikzelf incluis. Achter Alex, Belinda, Charlotte en Vicky gingen totaal andere personen schuil dan hun schmink en versierselen deden vermoeden. Hoewel mensen altijd heilig beweren van niet, beoordelen we elkaar dus toch voor een groot deel op uiterlijkheden.

‘Dating can’t get stranger than this!‘ was een van de slogans waarmee Sexy Beast werd gepromoot, en dat leek waar, tot we drie weken geleden werden geconfronteerd met een totaal ander programma, dat echter eenzelfde effect sorteerde. Het kon dus toch nog gekker. Mijn kinderen kwamen ermee aan. RTL 5 had een nieuw tv-concept genaamd Adam zkt. Eva. Op het onbewoonde eiland Mogo Mogo in de Stille Oceaan worden twee potentiële beminden bij elkaar gedropt om een paar dagen en nachten met elkaar door te brengen. Het enige bijzondere dat deze date onderscheidt van andere afspraakjes: de beminden in spe zijn poedelnaakt. Wat? Poedelnaakt, Geen kleren aan. Wat kan hangen en zwabberen doet dat ook. Alles onder de noemer: wat goed genoeg was voor Adam en Eva in het Paradijs, moet goed genoeg zijn voor hitsige heikneuters uit Holland.

Mijn kinderen, conservatief als kinderen nu eenmaal voorwenden te zijn, vonden het belachelijk dat er mensen waren die zich hiervoor leenden. Al een kwartier voor de uitzending begon, zaten ze daarom uit pure verontwaardiging met popcorn op de bank te wachten. Ik moet toegeven dat ik het programma direct begreep. Wat een wereldidee. Waarom heeft nooit iemand eerder dit bedacht? Natuurlijk, het eerste halfuur na de ontmoeting op het eiland stond voor de betrokkenen in teken van ongemakkelijke blikken op kwabjes, plooien, vouwen, kloven en andere lichamelijke uitstulpingen, maar daarna leek hun naaktheid voor hen en de kijkers te verdwijnen. Ongestoord konden ze zich richten op elkaars innerlijk. Zeker toen er zich onverwacht nog een derde persoon op het eiland kwam melden, had ik eenzelfde ervaring als bij Sexy Beast: gefascineerd bleef ik kijken, niet om de naaktheid, maar juist om wat er achter schuil ging.

En misschien om nog een andere reden. Wetenschappers hebben vastgesteld dat pupillen van mannen groter worden bij het bekijken van naakte vrouwenlichamen. Deze pupilgroei wordt overigens ook uitgelokt bij het kijken naar foto’s van haaien en rennende leeuwen. Mannen hebben dus blijkbaar iets met naakte vrouwen (en met haaien en leeuwen).

Vrouwen krijgen daarentegen grotere pupillen van het kijken naar baby’s of naar moeders met baby’s en, godzijdank, van het kijken naar naakte mannenlichamen. Oftewel: van de aanblik op naakte lichamen groeien onze pupillen altijd, of we nu man of vrouw zijn. We houden ervan, van naakte lichamen, of we dat nu willen toegeven of niet.

De vraag is waarom we, als we naakte lichamen dan zo geweldig vinden, niet áltijd naakt zijn. Daar zijn veel praktische oorzaken voor (het is te koud om altijd bloot te zijn, het zou te veel zwabberen op de fiets naar Albert Heijn en naaktheid kan in sommige gevallen reacties ontlokken die niet altijd even gepast zijn), maar ik kan geen reden ontdekken waarom we het niet meer zouden doen.

Wetenschappers hebben ook ontdekt dat we mensen met grote pupillen over het algemeen onbewust aardiger en aantrekkelijker vinden. Dus… van het kijken naar naakte lichamen, groeien onze pupillen en worden we aardiger en aantrekkelijker! Dit zou nog een pleidooi kunnen zijn om veelvuldig naar naakte lichamen te kijken!

Het is daarnaast een wetenschappelijk feit dat jonge mensen (pubers, adolescenten, VARAgids-lezers) gemiddeld de grootste pupillen hebben. Hoe ouder we worden, hoe minder groot onze pupillen. Dit is terug te zien in ons versiergedrag. Als we jong zijn, zijn we vaker op versierpad dan op onze ouwe dag. Voor jonge mensen zijn hun diepzwarte grote kijkgaten wapens in de versierstrijd. Ze worden aantrekkelijker van grote pupillen. De gemiddelde pupil stopt met slinken tot de tijd dat iemand z’n PAS 60+ mag afhalen. Dus de conclusie luidt: kijken naar naakte lichamen… is een manier om jong en aantrekkelijk te blijven! Dit heb ik mijn kinderen niet verteld, maar ik liet ze ongestoord kijken naar Adam zkt. Eva. Sterker nog, ik keek gewoon met ze mee. Het houdt me jong.