Ronald-Giphart AD Algemeen Dagblad Wat schotel je je schoonzoon voor als hij voor het eerst komt eten

Wat schotel je je schoonzoon voor als hij voor het eerst komt eten?

AD Magazine, 15 september 2018

Om deze foto’s te kunnen gebruiken, neem contact op met Shody Careman & @careman_fotografie

We spelen dagelijks rollen. Soms zijn we opvoeder, soms iemand die een standje krijgt, soms werknemer, coach, buur, geliefde, kind, vriend, jongste, oudste, ex, leidinggevende, noem maar op. Al die verschillende rollen samen bepalen wie we zijn. Vaak nemen we rollen tegen wil en dank aan, omdat die voortvloeien uit andere. Bijvoorbeeld de rol van schoonzoon of schoondochter. Of schoonvader en schoonmoeder.

Als ouder ontkom je er niet aan die rol ooit te moeten spelen. Weinigen zullen zich verheugen om langs te gaan bij de ouders van de persoon op wie hij of zij toevallig verliefd is geworden, zoals ook ouders op hun beurt niet op voorhand zullen kwispelen om kennis te maken met het sujet dat hun geliefde kind gelukkig moet maken.

Wim Sonneveld had daar vroeger een aardige conference over, waarin hij in een rol als vader over zijn dochter en schoonzoons zei: ‘En dan komen de jongens. De natuur moet z’n loop hebben, dat ken ik billijken. Ik weet het nog goed. Ze was 14. Toen komt ze thuis met een knul van 18. Oh, ik zag het zo: een gluiperd van het zuiverste water. Ene Harrie. Ik droom nog weleens van ’m als ik zwaar heb getafeld.’

Sonneveld ontwikkelde de tactiek om een schoonzoon, wanneer deze hem niet beviel, uitvoerig op te hemelen bij zijn dochter. ‘Heel link, ik prees hem regelrecht het graf in. Maar ja… Harrie gaat, Piet komt. Piet gaat, Kees komt. Kees gaat, Nikkie komt. En allemaal mee-eten! O, ik heb wat voedsel verstrekt aan die knapen.’

Ik moest aan dit fragment denken toen de dochter van mijn schoonouders een toepasselijk gerecht wilde bereiden voor een schoonzoon die zich bij ons meldde. Je wilt zo’n knul natuurlijk toch een beetje culinair voor het blok zetten als hij voor het eerst mee-eet. Mijn vrouw vond een toepasselijk Thais gerecht genaamd kai loug kheuh, oftewel schoonzooneieren.

Het verhaal achter deze schotel was dat een Thaise mamma ooit niet zo blij was met haar toekomstige schoonzoon. Op een dag serveerde ze hem twee gefrituurde eieren in een krokante laag. Het geheel had iets weg van testikels, en dat was precies de boodschap: één misdraging en jouw ballen gaan als volgende in de pan.

Met smaak heeft mijn vrouw de schoonzooneieren bereid voor de gluiperd van dienst. Ik droom nog weleens van hem als ik zwaar heb getafeld.

Kai loug kheuh – Voorgerecht voor 4 personen

5 el arachideolie
5 sjalotjes, gesnipperd
4 knoflookteentjes, geperst
5 gedroogde chilipepers
4 eieren, hardgekookt en gepeld
3 el palmsuiker (of bruine suiker)
1 el tamarindepasta
2 el oestersaus
2 el vissaus
2 el verse koriander, grof gehakt

Verhit de olie in een wok en fruit de sjalotjes, knoflook en chilipepers. Voeg de gekookte eieren toe en bak ze rondom goudbruin. Haal de eieren eruit en laat de uitjes en chilipeper uitlekken op keukenpapier. Schenk 200 ml water in de wok en breng aan de kook. Laat hierin de palmsuiker oplossen en doe hetzelfde met de tamarindepasta. Voeg de oestersaus en de vissaus toe en laat het mengsel al roerende inkoken totdat een wat plakkerige saus ontstaat. Leg de eieren in de saus en verwarm een paar minuten mee. Serveer het gerecht met als garnering de gefruite uitjes en pepers en wat verse koriander. Prijs desgewenst tijdens de maaltijd uw schoonzoon.