Zelfseks

De Volkskrant, 26 mei 2011

Er is een hoop waarvan we geen weet hebben. Morgen is het bijvoorbeeld de Dag van de Buren. Overmorgen de Dag van de Bouw en – ik verzin het niet – de Dag van Het Aangespannen Paard. Zondag vieren we de Dag van het Park. En de Dag van de Geadopteerde. Dinsdag is het Werelddag Zonder Tabak.

Het zou makkelijk zijn om de draak met al deze Dagen te steken of zelf Dagen uit mijn duim te zuigen (Dag van het Rozijnenbrood, Dag van de Wandelaar, Dag van het Behang). Al deze Dagen hebben we de afgelopen maand echt gehad; Dag van de Arbeid, Dag van de Lach, Internationale Dag van de Brandweer, Dag van de Vroedvrouw, Moederdag, Dag tegen Hepatitis, Internationale Dag van het Gezin, Dag van de Chemie, Dag van de Biodiversiteit, gisteren was het de Dag van de Vermiste Kinderen.

We hebben afgelopen maand mei ook de Week van de Amateurkunst gehad. De Week van de Long. De Week van de Pedicure. De Week van de Opvoeding. De Week van de Zee. En België vierde de Week van de Begraafplaatsen.

Mei was de Maand van de Vrijheid. De Maand van de Young Adult Literatuur (lees De Hemel van Heivisj van Benny Lindelauf en Spiegeljongen van Floortje Zwigtman). De Maand van de Gezondheid. De Jubileummaand van de Kunst. De Maand van de Draak, voor Chinezen althans. En de Internationale Mastubatiemaand. De wat?

De Internationale Masturbatiemaand. Ik moet bekennen dat ik die even had gemist. Een Maand van de Masturbatie? Bij mij duurt dat meestal maar vijf minuten. In 1995 werd de Maand in de Verenigde Staten voor het eerst georganiseerd, nadat de directrice van de Amerikaanse Nationale Gezondheidsdienst op een congres over aids had geopperd dat schoolkinderen in de VS wellicht zouden moeten worden voorgelicht over zelfbevrediging. Nou, dan vraag je er natuurlijk om. De vrouw werd prompt ontslagen vanwege haar schokkende opmerking. Einde carrière.

Het was de zoveelste eruptie van pollutiehaat in een al eeuwen voortwoekerende ‘War On Masturbation’. Soloseks is altijd verketterd. Er verschenen in het verleden tientallen anti-onaniepamfletten en artsen waarschuwden voor de schadelijke gevolgen. Tussen 1856 en 1932 werden er bij het Amerikaanse Patentbureau 33 patenten uitgegeven voor apparaten die bedoeld waren om pubers voor zelfbevlekking te behoeden.

Het onderwerp blijft taboe, ondanks het feit dat de wetenschap de afgelopen decennia met een bijna opgewonden gretigheid heeft vastgesteld dat eenpersoonsseks vele gezondheidsvoordelen biedt. Masturbatie heeft een bewezen hygiënisch effect (de leidinkjes worden schoongespoeld), het leidt bij mannen tot een kwaliteitsverbetering van hun sperma en mensen die regelmatig de hand aan zichzelf slaan hebben een minder grote kans seksueel overdraagbare ziekten op te lopen dan mensen die met hun handen boven de dekens slapen.

Daarom vonden medestanders van de ontslagen directrice 17 jaar geleden dat het tijd werd voor een tegenoffensief. Als ware masturbatie-evangelisten propageren zij sindsdien jaarlijks tijdens de maand mei de lof der zelfseks (nog zes dagen te gaan!). Hoogtepunten zijn de zogenaamde ‘masturbate-a-thons’, wereldwijd georganiseerde collectieve solosessies, om geld op te halen voor het goede doel. Hiertoe werden er afgelopen weekend in San Francisco, Oakland, Washington en Kopenhagen spetterende feesten georganiseerd. Er is een hoop waarvan we geen weet hebben.