Paprika-tomatensoep met chorizo

Dit recept komt uit het kookboek Vurrukkulluk (2015) van Ronald Giphart & Mascha Lammes.

Het boek Zó doe je dat, 500 onmisbare, overbodige en handige dingen die je écht moet kunnen is de Bijbel van onze jongste zoon. Iedere dag vraagt hij ons ‘Weet je hoe je…?’ om vervolgens zelf meteen het antwoord te geven. We weten nu hoe we een boek moeten uithollen, dronken bruiloftsgasten moeten verzorgen en hoe voodoopoppetjes te maken. Het antwoord op de vraag ‘hoe we kinderen groente moeten laten eten’ wisten we gelukkig al. Met soep!

Bereidingstijd: ± 35 minuten

Voor 4 personen

INGREDIËNTEN

  • 4 rode puntpaprika’s
  • 3 el plantaardige olie
  • 1 ui, grofgehakt
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 el komijn
  • 1 tl (gerookte)paprikapoeder
  • 1 blik gepelde tomaten (400 g)
  • 1 tl suiker
  • scheutje tabasco
  • 1 l groente bouillon
  • zout
  • ½ chorizoworst, in stukjes gesneden
  • 80 g zachte geitenkaas, verbrokkeld
  • 2 el peterselie, fijngesneden

BEREIDINGSWIJZE

Zet de grootste gaspit aan, een wokpit is hiervoor ideaal. Leg de puntpaprika’s hier direct op en laat ze aan alle kanten zwart blakeren en leg ze dan 5 minuten weg in een plastic zak zodat het vel beter los laat. Wrijf onder stromend water het zwarte vel van de paprika’s. Snijd ze over de lengte doormidden, haal de zaadjes eruit en hak het vruchtvlees grof.

Verwarm de olie in een pan en bak hierin de ui, knoflook, komijn en het paprikapoeder 4 minuten. Voeg vervolgens de gehakte paprika’s, tomaten uit blik, suiker, tabasco en de bouillon toe. Breng de soep aan de kook en laat hem met deksel op de pan op matig vuur 15 minuten koken. Zet de staafmixer erop zodat er een mooie romige soep ontstaat. Breng de soep indien nodig op smaak met zout.

Bak in een koekenpan de chorizostukjes in hun eigen vet krokant, blijf erbij want ze verbranden snel. Schep de soep in de borden en verdeel hierover de uitgebakken chorizo, de verbrokkelde geitenkaas en de peterselie.