Kipfilet Parmigiana in tomatensaus met mozzarella

Dit recept komt uit het kookboek Vurrukkulluk (2015) van Ronald Giphart & Mascha Lammes.

Het is wat onduidelijk of de herkomst van de toevoeging ‘Parmigiana’ slaat op het ingrediënt Parmezaanse kaas of dat het zou gaan om een verbastering van het Siciliaanse woord voor zonneluik ‘parmiciana’. Dat zou dan weer slaan op de manier waarop de aubergines over elkaar heen werden gelegd als de horizontale latjes van zo’n zonneluik. Nou ja, er zijn vervelender associaties dan Siciliaanse zonneluikjes…

Bereidingstijd: ± 45 minuten (waarvan 20 minuten in de koelkast)

Voor 4 personen

INGREDIËNTEN

  • 4 kippendijen (ontbeend) of
  • 2 kipfilets
  • 2 eieren
  • 6 el panko (of gewoon paneermeel)
  • 6 el Parmezaanse kaas (of andere harde Italiaanse kaas), geraspt

Voor de tomatensaus

  • 3 el olijfolie
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 500 ml tomatenpassata (verkrijgbaar bij supermarkt)
  • 2 el bruine suiker
  • 1 tl oregano
  • snuf chilipoeder
  • 2 el boter
  • 1 bolletje mozzarella
  • handje basilicumblaadjes

BEREIDINGSWIJZE

Leg de kippendijen op een snijplank, dek ze af met plastic folie en sla ze met behulp van deegroller of fles plat. Als je kipfilets gebruikt snij deze dan eerst over de lengte door zodat je vier gelijke delen krijgt.

Klop in een diep bord de eieren los, vermeng in een ander bord de panko met de geraspte kaas. Haal de kippendijen eerst door het geklopte ei en vervolgens door het panko-kaasmengsel en zet ze 20 minuten weg in de koelkast zodat de panko goed kan hechten.

Verwarm voor de tomatensaus 2 eetlepels olie in een pan en fruit hierin zachtjes de knoflook een minuut, hij mag niet verbranden. Voeg de passata, bruine suiker, oregano en het chilipoeder toe en laat de saus op matig vuur ongeveer 7 minuten pruttelen. Verwarm in een koekenpan de overgebleven eetlepel olie en de boter en bak hierin in ongeveer 5 minuten per kant de kipschnitzels krokant en goudbruin. Schud de pan regelmatig zodat het vlees niet aan de pan blijft plakken.

Verwarm de grill voor.

Schenk de tomatensaus in een ovenschaal. Leg hierop de kipschnitzels en verdeel hierover de mozzarella. Zet de ovenschaal ongeveer 5 minuten onder de hete grill. Tot dat de kaas mooi gesmolten is. Garneer vlak voor het serveren met het basilicum. Lekker met pasta.