Spaghetti met tomatensaus en basilicum

Dit recept komt uit het kookboek Vurrukkulluk (2015) van Ronald Giphart & Mascha Lammes.

Dit recept – inmiddels een klassieker van onze dochter – is helemaal door haarzelf bedacht. De saus is fris van smaak en heel puur door het gebruik van een minimaal aantal ingrediënten. Wij, die altijd nog even een scheutje van dit of een schepje van dat toevoegen, hebben van haar de kunst van het weglaten geleerd.

Voor 4 personen

Bereidingstijd: ± 20 minuten

INGREDIËNTEN

  • 300 g spaghetti
  • 4 el olijfolie
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 4 grote rijpe tomaten, in stukjes gesneden
  • 4 el tomatenblokjes uit blik (400 g)
  • peper en zout
  • 1 tl suiker
  • 4 el Parmezaanse kaas, geraspt (of andere harde Italiaanse kaas)
  • handje basilicumblaadje

BEREIDINGSWIJZE

Zet ruim water op voor de pasta en kook deze volgens de verpakking.

Verwarm ondertussen 2 eetlepels van de olijfolie in een pan en fruit hierin de ui 5 minuten op matig vuur. Voeg de knoflook toe en bak deze nog een minuut mee. Voeg de verse tomatenstukjes toe, laat het meeste vocht verdampen en schep dan de tomatenblokjes uit blik erbij, laats alles op zacht vuur ongeveer 7 minuten pruttelen. Breng de saus op smaak met peper en zout en mocht de saus te zuur zijn, voeg dan wat suiker toe.

Pureer de saus met de staafmixer. Schep de spaghetti op een groot bord, schenk de saus eroverheen en garneer met de geraspte kaas, wat blaadjes basilicum en een extra scheut olijfolie.