Juicy Lucy

Dit recept komt uit kookboek De wereld thuis (2020).

Soort gerecht: lunch- of hoofdgerecht

Land van herkomst: Verenigde Staten

Aantal personen: 4

Bereidingstijd: 20 minuten (plus 30 minuten in de koelkast)

Onze jongste zoon is een liefhebber van het bekijken van behoorlijk zinloze filmpjes op internet. Zijn voorkeuren waaieren uit van compleet zinloos zoals filmpjes waarin andere jongetjes dezelfde spelletjes doen als hij, tot een beetje zinloos: filmpjes, waarin mensen druipende dingen in hun mond steken. Zo kwam hij op een dag oog in oog te zitten met luicy Lucy.

Het betrof hier, gelukkig, een hamburger met druipende cheddar. Hij maakte hem diezelfde avond en Lucy bleek inderdaad heel juicy!

INGREDIËNTEN:

  • 600 g rundergehakt
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • 1 el worcestershiresaus
  • ½ tl gerookt paprikapoeder
  • 3 el barbecuesaus
  • 1 el mosterd
  • peper en zout
  • 4 plakken cheddar
  • 3 el jalapeno-ringetjes uit potje, fijngesneden
  • 1 el olijfolie
  • 4 hamburgerbroodjes
  • paar blaadjes kropsla
  • 3 vleestomaten, grolgehakt
  • plakjes augurk
  • 1 grote ui, in ringen gesneden
  • sauzen naar keuze

BENODIGDHEDEN

  • barbecue of grillpan

BEREIDINGSWIJZE:

Meng in een ruime kom het gehakt met de knoflook, de worcestershiresaus, het paprikapoeder, de barbecuesaus en de mosterd. Breng op smaak met peper en een flinke snuf zout.

Verdeel het gehakt in acht gelijke bolletjes. Druk vier bolletjes plat op plasticfolie, leg de cheddar en de jalapeno’s in het midden van de vier hamburgers. Druk de andere bolletjes plat en leg ze op de burgers. Druk de randen goed aan, want de kaas mag er tijdens het grillen niet uitdruipen.

Leg de vier hamburgers minimaal 30 minuten in de ijskast.

Bestrijk de hamburgers met olie. Verwarm een grillpan of barbecue en bak de burgers aan beide kanten in ongeveer 4 minuten gaar.

Snijd ondertussen de broodjes open en rooster de snijkanten knapperig.

Beleg de broodjes met sla, hamburger, sla, tomaat, augurk en ui en saus naar keuze.