Aardappelkoekjes

Dit recept komt uit het kookboek Vurrukkulluk (2015) van Ronald Giphart & Mascha Lammes.

Op de lagere school van onze kinderen wordt elk jaar het klassen-kerstdiner door de ouders verzorgd. Tien jaar lang leverden wij de aardappelkoekjes. Dit vereiste enige logistiek: we moesten precies uitkienen hoe laat de koekjes in de oven moesten, om ze op het gevraagde tijdstip dampend in de klas te kunnen bezorgen. Aan deze traditie kwam een einde toen we bij onze jongste zoon alle aardappelkoekjes koud terugkregen. Hij was vergeten ze te serveren.

Voor 4 personen

Bereidingstijd: ± 30 minuten

INGREDIËNTEN

  • 3 grote vastkokende aardappelen, grofgeraspt
  • 1 ei
  • 1 el bloem
  • peper en zout
  • flinke scheut olie om in te bakken

BEREIDINGSWIJZE

Meng de aardappelrasp met het ei, de bloem en peper en zout. Verhit de olie in een koekenpan en schep hier 3 à 4 (los van elkaar, zoveel als er in de pan passen) flinke lepels aardappelrasp in. Druk de hoopjes plat met de bolle kant van de lepel en bak ze ongeveer 4 minuten per kant, draai ze voorzichtig om met een spatel. Laat ze uitlekken op keukenpapier, herhaal dit procedé totdat de aardappelrasp op is.

Je kunt de aardappelkoekjes als bijgerecht eten bij de gewone ‘aardappelen, vlees en groentemaaltijd’ of als borrelhap met bijvoorbeeld een plakje gerookte ham of zalm.