Aardappeltaart met gekaramelliseerde ui, geitenkaas en spek

Dit recept komt uit het kookboek Vurrukkulluk (2015) van Ronald Giphart & Mascha Lammes.

Dit ovengerecht is een van de lievelingsmaaltijden van onze dochter, die dol is op de combinatie van warme geitenkaas en zoete uitjes. Het allerliefste ziet zij op deze taart ook nog plakjes uitgebakken ontbijtspek, maar deze schotel is zonder vet spek ook al een behoorlijke caloriebom, dus je kunt hem ook vegetarisch houden.

Voor 4 personen

Bereidingstijd: ± 55minuten (waaronder 35 minuten baktijd)

INGREDIËNTEN

  • 4 vastkokende aardappelen, geschild en in dunne schijfjes gesneden
  • 6 (of 8 afhankelijk van de bakplaat)
  • plakjes bladerdeeg (vierkant), ontdooid
  • 2 el plantaardige olie
  • zwarte peper
  • 2 el boter
  • 2 rode uien, in ringen gesneden
  • 2 el azijn
  • 2 el bruine suiker
  • 2 el water
  • 8 plakjes ontbijtspek
  • 100 g zachte geitenkaas
  • pluk rucola

BEREIDINGSWIJZE

Breng water aan de kook en kook hierin de aardappelschijfjes 5 minuten, giet ze af en laat ze enigszins afkoelen.

Verwarm de oven voor op 190 °C.

Bekleed de bakplaat met een stuk bakpapier en leg hierop de plakjes bladerdeeg in de vorm van een rechthoek. Plak alle naden aan elkaar. Leg de aardappelschijfjes dakpansgewijs op het bladerdeeg, besmeer ze met olie en strooi er flink wat zwarte peper over. Bak de taart 10 minuten in de oven van 190 °C, zet de oven dan op 200 °C en bak hem nog eens 10 minuten.

Maak ondertussen de gekaramelliseerde uien. Verwarm de boter in een koekenpan en bak hierin in ongeveer 4 minuten de uienringen glazig. Voeg dan de azijn, bruine suiker en het water toe en laat alles op matig vuur 5 minuten pruttelen. Verwarm een andere koekenpan, voeg eventueel een scheutje olie toe en bak hierin de plakjes spek knapperig. Dit duurt ongeveer 3 minuten.

Als de aardappeltaart 20 minuten in de oven heeft gestaan, kun je de uien, het spek en de geitenkaas in stukjes erover verdelen. Bak de taart vervolgens nog ongeveer 15 minuten. Check de taart regelmatig; het bladerdeeg moet gaar en goudbruin zijn maar de ui mag niet verbranden. Serveer de taart met wat rucola eroverheen.