Aardappeltortilla met paprikamayonaise

Dit recept komt uit het kookboek Vurrukkulluk (2015) van Ronald Giphart & Mascha Lammes.

De Spaans-Baskische stad San Sebastián ligt aan een prachtige baai, heeft een prachtig middeleeuws centrum én een ontelbare hoeveelheid barretjes, waar pinxtos kunnen worden gegeten. Pinxtos zijn kleine happen, vaak op een broodje geprikt, die in grote variëteit op de bar staan uitgestald. Men pakt zelf naar wens van de schalen en rekent vervolgens af aan het einde van de bar. In de hemel drinken ze geen bier, maar eten ze wel pinxtos.

Bereidingstijd: ± 40 minuten

Voor 4 personen

INGREDIËNTEN

  • 200 ml plantaardige olie
  • 3 grote aardappelen, geschild, in de lengte gehalveerd en dunne plakjes gesneden
  • 2 uien (of rode uien), in ringen gesneden
  • 5 eieren
  • peper en zout
  • 4 el mayonaise
  • 1 el ketchup
  • 1 tl sambal badjak
  • 1 geroosterde paprika uit pot, drooggedept en in stukjes gesneden

BEREIDINGSWIJZE

Verwarm in een grote koekenpan met dikke bodem de olie en bak hierin op matig vuur de aardappelen en ui ongeveer 10 minuten. De aardappelplakjes en uiringen moeten zacht zijn maar niet bruin. Laat alles uitlekken in een zeef, vang de overgebleven olie op.

Klop in een grote kom de eieren los met peper en zout. Voeg de gebakken aardappelen en ui toe en roer het mengsel goed om.

Verhit de helft van de overgebleven olie in dezelfde koekenpan en schenk hier het aardappel-ei mengsel in. Schud de pan een beetje zodat het mengsel zich gelijkmatig verdeelt. Bak de tortilla op matig vuur ongeveer 10 minuten tot de onderkant lichtbruin is. Schud de tortilla een beetje los, eventueel met behulp van een spatel. Laat een teveel aan olie even weglopen voor het omdraaien. Leg een bord op de tortilla en draai de pan om. Laat de tortilla met de gare kant boven weer van het bord in de pan glijden.

Als de koekenpan te zwaar is voor deze manier kun je de tortilla ook voorzichtig op het bord laten glijden, met de gare kant dus naar beneden, vervolgens zet je de koekenpan (zonder olie!) omgekeerd over het bord heen en draai je hem zo om.

Geen paniek als de tortilla alsnog breekt, duw dan alle delen tegen elkaar en waarschijnlijk stolt de tortilla weer tot een geheel. Bak de andere kant ongeveer 5 minuten. Houd de tortilla warm, koud is hij overigens ook lekker.

Maak ondertussen de paprikamayonaise. Doe de mayonaise, ketchup, sambal en de paprika in een mengbeker en pureer alles met de staafmixer tot een gladde saus.

Leg de tortilla op een groot bord en serveer de mayonaise in een kommetje erbij. Lekker met een frisse tomatensla.