Andijviestamppot met chips en uitgebakken spekjes

Dit recept komt uit het kookboek Vurrukkulluk (2015) van Ronald Giphart & Mascha Lammes.

Al jaren gaan we elke voorjaarsvakantie met opa & oma naar Vlieland. Zo’n Waddeneiland nodigt niet uit tot uitgebreide gastronomische uitsloverij. Ieder jaar maken we deze andijviestamppot, waarbij de chipjes er ooit door opa aan zijn gevoegd om het geheel aantrekkelijker te maken voor peuters en voor wie zich nog meer aangesproken voelt.

Voor 4 personen

Bereidingstijd: ± 40 minuten

INGREDIËNTEN

  • 1½ kg kruimige aardappelen, geschild en in gelijke stukken gesneden
  • 2 maggiblokjes of 1 bouillonblokje
  • 150 g gerookte spekreepjes
  • 100 ml melk
  • 80 g pittige kaas, geraspt
  • 4 el mayonaise
  • 250 g andijvie, in repen gesneden
  • peper en zout
  • 1 zak naturel chip

BEREIDINGSWIJZE

Doe de aardappelstukken en de maggiblokjes in een grote pan, voeg zoveel koud water toe dat de aardappelen net onder staan en breng aan de kook. Kook de aardappelen in ongeveer 20 minuten gaar. Bak ondertussen de spekjes krokant in hun eigen vet en houd ze warm. Warm de melk op in een pannetje of magnetron. Giet de aardappelen af, maar laat en klein bodempje kookwater bij de aardappelen achter in de pan.

De volgende handelingen moeten vrij snel gebeuren anders koelt de puree te snel af, zeker door toevoeging van de rauwe andijvie. Schenk de warme melk bij de aardappelen en het vocht in de pan en stamp ze met behulp van een stamper goed fijn. Schep de kaas goed door de puree, daarna de mayonaise en roer weer goed door. Roer dan de spekjes met hun bakvet erdoor en ten slotte in plukken de rauwe andijvie. Breng op smaak met peper en zout. Schep de stamppot op de borden en steek er per bord een stuk of acht chipjes in.