Aubergine met ansjovis en kappertjes

Dit recept komt uit kookboek De wereld thuis (2020).

Soort gerecht: bij- of hoofdgerecht

Land van herkomst: Italie

Aantal personen: 4

Bereidingstijd: 1 uur, 20 minuten (waarvan 1 uur in de oven)

Tijdens de middelbare school had ik mij samen met een vriendin opgegeven voor Italiaanse les. Ik vermoed dat het te maken had met onze toenmalige voorliefde voor de Italiaanse cultuur, vooruit: het manvolk van een bepaalde leeftijd…

Het feit dat het op vrijwillige basis was en dat de lessen in de avonduren vielen, maakte dat onze aandacht allengs verslapte. Het enige wat ik ervan heb onthouden is dit auberginegerecht dat de leraar ons op een avond serveerde. De liefde voor Italiaanse jongens is verdwenen, maar dit gerecht je is gebleven!

INGREDIËNTEN:

2 aubergines

2 blikjes ansjovis à 46 g

4 el kappertjes, fijngesneden

4 el olijfolie

2 el citroensap

handje peterselie, fijngesneden

BEREIDINGSWIJZE:

Verwarm de oven voor op 180° C. Snijd in de aubergines over de lengte een stuk of vijf niet al te diepe inkepingen. Vul deze inkepingen met de ansjovis en de kappertjes. Leg de aubergines elk op een stuk aluminiumfolie, schenk er nog wat van de overgebleven olie van de ansjovis overheen, of gewone olijfolie. Vouw de aluminiumfolie losjes dicht, leg de pakketjes in een ovenschaal en zet 1 uur in de oven.

Haal de aubergines uit de oven en laat ze wat afkoelen. Snijd ze in dikke plakken en serveer op een schaal. Besprenkel ze voor het serveren nog met wat citroensap en olijfolie en strooi er de peterselie overheen.